Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. února 2014 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 810 x přečteno

Nakléřovská rozhledna

Na nejvýchodnějším cípu Krušných hor kdysi stávala rozhledna, dnes zde najdeme jen telekomunikační věž.

Ještě v roce 2012 žila naděje, že místo bývalé Císařské rozhledny bude postavena na Nakléřovské výšině nová dominanta. Ale jak už to bývá, nejsou na ni peníze. Přitom je již zpracovaná kompletní projektová dokumentace, je vydáno stavební povolení a územní rozhodnutí na přístupovou cestu. Tak držme palce. Snad nezanikne snaha rozhlednu postavit.

Měla být stejně vysoká jako rozhledna, která zde vyrostla jako připomínka 100 let od bitvy která by se zároveň stala památníkem všech obětí napoleonské bitvy u Chlumce. Vybudování jednadvacet metrů vysoké rozhledny přišlo v roce 1913 na 20 tisíc rakouských korun. Stavitelé ji zvládli postavit za pět měsíců. Po vzniku samostatného Československa musela být rozhledna přejmenována a nesla název Rozhledna Karla Weise, což byl dlouholetý člen vedení Horského spolku.

Z rozhledny, ze které byl perfektní výhled, se dochovaly jen rozvaliny. V roce 1944 se zřídila ve sněhové bouři a už nebyla obnovena. V padesátých letech byly její zbytky téměř zcela strženy.

Literatura Koukal Pavel, Vinklát Pavel D.; Album starých pohlednic Krušné hory (východní část); Graphis DTP studio, Liberec, 2006 Nakléř._výš.1 Foto: Jan Nouza

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz