Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. prosince 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 077 x přečteno

Stropník

Stropník (856m), neboli Stropnice s ze Stropníkuvýraznými čedičovými skalami. Jsou z něho jedny z nejhezčích výhledů celého východního Krušnohoří. Vychutnáme si nádherné výhledy na okolní kopce, do podkrušnohorské kotliny a na České středohoří.

Jako na dlani máme Osek, Hrob, Teplice s Doubravskou horou, dohlédneme až k Mostu s Hněvínem, z kopců vidíme Vrch Tří Pánů, Bouřňák , Pramenáč, společným kuželům Středohoří dominují Milešovka a bizarní skalnatá Bořeň.

U paty skály si jistě všimnete základů věžovité stavby. Připomíná dávno zapomenutou aktivitu teplického horského spolku, který tu kdysi plánoval postavit turistickou chatu s kamennou rozhlednou. Proti však byl majitel panství hrabě Waldstein, který nakonec, po mnoha letech jednání povolil vystavět alespoň dřevěnou vyhlídkovou věž. Masivní 18metrů vysoká trámová rozhledna byla slavnostně předána veřejnosti v červenci 1910. Počátečný značný zájem návštěvníků, který si vynutil v letních měsících prakticky stálou přítomnost hlídače, později poněkud ochabl, hlídače vystřídaly klíče, které si zájemci mohli vyzvednout v okolních hájovnách a hospodách.

Věž vydržela až do prosince 1929, kdy ji zcela zničila prudká zimní bouře. O její znovuvybudování se pak už nikdo , bohužel, nepokusil. Na Stropník se můžeme dostat, pokud např. využijeme trasy výletu Dlouhý sestup z Dlouhé Louky .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz