Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. prosince 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 638 x přečteno

Teplice, proč je navštívit ?


Teplice Obchodní akademieTeplice ležící v kotlině mezi Českým středohořím a masivem Krušných hor, patří k nejstarším lázním v Evropě. V době jejich největšího rozkvětu se zde setkávaly přední osobnosti vědy, umění a diplomacie.

Podle kronikáře Václava Hájka z Libočan byly teplé prameny objeveny již v roce 762, kdy se tryskající vodou opařili vepři rytíře Kolostuje.

Historicky doložené větší osídlení u pramenů spadá do let 1158 – 1216.K velkému rozvoji lázeňství došlo již v 16. století – do prvních lázeňských budov přijížděli první vznešení hosté. Světové proslulosti dosáhly po ukončení sedmileté Rakousko – pruské války(1756 – 1763), kdy po bitvě u Lovosic byly vyhlášeny nevojenským městem. Poprvé se zde léčili ranění vojáci obou válčících stran. Po velkém požáru v červnu 1793 bylo postaveno prakticky nové město. Z tohoto období pochází pro Teplice charakteristický empírový a klasicistní sloh.

V roce 1812 se tu potkali Goethe a Beethoven. Na jaře 1813 se tu sešli tři panovníci protinapoleonské koalice.

Léčil se tady Richard Wagner, koncertovali Frederyk Chopin a Ferencz List. Teplice navštívili Klicpera, Palacký, Jungmann, Dobrovský, Neruda, včetně malířů , kteří zde portrétovali prominentní osobnosti celé Evropy.

Po roce 1990 byly rekonstruovány lázeňské domy, město vybudovalo nové aquacentrum a opravilo Krušnohorské divadlo.

Teplice jsou známé i jako výrobce skla a keramiky.

Velkou tradici zde má kultura. Sídlí zde severočeská filharmonie. Každým rokem se zde pořádá hudební festival Ludwiga van Beethovena. K pořádání různých akcí slouží moderní kulturní dům, či historická budova divadla.

Mnozí návštěvníci zavítají do hvězdárny nebo do planetária vzdáleného od hvězdárny jen několik minut chůzí, stejně tak mohou navštívit botanickou zahradu u Písečného vrchu.

Domovská stránka je města .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz