Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

03. ledna 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 573 x přečteno

Ráz krajiny změní větrné elektrárny

Karlovarský kraj- Nejméně deset nových větrných elektráren by mělo už letos vyrůst v Karlovarském kraji. Ekologický proud má vyrábět i připravovaná solární elektrárna u Horního Slavkova.

Stometrové větrné elektrárny obce sice většinou vítají, ale například v Božím Daru byla většina obyvatel v referendu proti stavbě dalších stožárů. Nadšeni nebyli ani lidé v Lubech , místo 17 tam proto vznikne jen devět větrníků, a dál od obydlí. Investoři jsou přitom za možnost postavit větrné elektrárny ochotni platit milionové částky. Větrné elektrárny u Nového Kostela, Hranic a Božího Daru mají v současné době podle mluvčího společnosti ČEZ pro západní Čechy Martina Sobotky výkon více než 4,5 MW.Už v letošním roce by ale mohlo být množství vyrobené energie mnohem vyšší. Nové větrníky mají vyrůst v Horních Pasekách, Krásné, u Horního Částkova či u Jindřichovic. V okolí Lubů vznikne devět nových větrných elektráren, záměr už schválili tamní zastupitelé. „Větrníky budou stát v lokalitě Výspa, tedy v největší možné vzdálenosti od obydlí,“ řekl starosta Lubů Karel Kubeš. Výkon každého z větrníků by se měl pohybovat od dvou do tří MW. Po dokončení parku bude město dostávat 1,35 milionu korun ročně.

První fotovoltaická elektrárna v kraji má vyrábět elektřinu ze slunečního záření na haldách hlušiny u Horního Slavkova, stavět by se mohla začít na konci roku. Solární park u obce Kounice by měl mít výkon nejméně 875 kilowattů. Za pronájem pozemků by mělo město Horní Slavkov dostat od investora více než čtyři miliony korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz