Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. ledna 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: 1 | 2 844 x přečteno

Národní přírodní rezervace Úhošť

NPR Úhošť najdeme
Stolová horav Pokrušnohoří, 4 km od Klášterce nad Ohří .

Leží na stejnojmenné vrcholové plošině bezlesé stolové hory nad údolím Ohře při sv. okraji Doupovských hor. Byla vyhlášena v r. 1974 na rozloze 115ha.

Svou polohou nad řekou a při okraji relativně teplé pánevní oblasti byl plochý vrch se strmými okrajovými svahy ideálním místem pro budování hradišť od pravěku. Zde se uchovaly zbytky halštanského osídlení. U nohou jim pokvetou v časném jaru vzácné kavyly, tařice či koniklece. V rezervaci bylo zjištěno přes 60 vzácných druhů rostlin.

Stolová hora vznikla Výhled z Úhoštěna okraji lávového proudu čedičových hornin při třetihorní činnosti doupovského vulkánu. Od něho je oddělena údolím Donínského potoka, nad nímž se nejvýrazněji projevují terasovité stupně vypreparovaných skal. Pohled na okolní dynamicky utvářenou krajinu spolu s možností pozorování pestrých přírodnin přispívá k turistické oblíbenosti tohoto vrchu, stejně jako vybudování naučné stezky.

Naučná stezka začíná v obci Pokutice (2 km JZ od Kadaně) v místě, kde červená značka kříží silnici. První tabule je na úpatí Úhoště. Končí v osadě Zásadě u silnice. Je dlouhá asi 7,5km a má 13 zastavení.

Nejlépe se dostaneme ke stolové hoře po NS. K ní se dostaneme po červeně značené trase vedoucí od žel. stanice Kadaň – město do Pokutic a dále souběžně s NS do Zásady; pokračuje do Klášterce nad Ohří.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz