Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. května 2016 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 898 x přečteno

Z Poohří do Krušných hor

Poohří je úžasné.

Odděluje od sebe Doupovské hory a Krušky. Jízda na kole je vlastně pohodová, jen sem tam nějaké ty zvlněné roviny. Pak vznikají skvělé několikadenní výlety, např. Poohří, Slavkovský les, Krušné hory či Z Chomutova do Chebu a zpět přes Krušné hory.

Startem nechť je jedna z perel na krásném náhrdélníku – Klášterc nad Ohří. Ve zdejších lázních v místním infocentru se můžeme opojit chutným Klášterním a Městským pramenem za nepatrný poplatek, či ochutnat lázeňské oplatky, čokololádové jsou nejlepší.. .

Sami si ale můžeme tyto pohodové kilometry podél řeky směrem do Perštejna „znepříjemnit“. Odměnou nám však bude výhled na krajinu Poohří, Doupovských hor a Krušných hor. Stačí jedno jediné, vyšlapat, či spíše vytlačit se i s kolem na Šumburk od řeky Ohře po červené turistické,která se pak promění na žlutou vedoucí až na zříceninu Šumná či Šumburk, není to však nic drastického / snazší návštěva Šumné jest z hor od Klášterecké Jeseně/.

Už díky své mystičnosti a skvělým výhledům je to místo, kterému chci obětovat jednu noc a nechci být tak zbabělý jako při nocování na Jelení hoře.

Po témže sjezdu z této zříceniny kopírujeme řeku v protiproudu přes vyhlídku Černýš do Perštejna. Tyto místa jsem navštívil i kvůli kytičkám. Konkrétně chmelu a vstavači. Před Perštejnem objevíme přírodní památku vstavačů u Černýše a postprodukci chmelu v podobě zdejšího pivovaru Chalupník.

Bohužel. Vstavač si to ještě nerozmyslel a ta várka 12°C světlého mi pro tento den nějak nešmakovala. I když musím přiznat, že při minulých návštěvách bylo pivo výborné.

Do hor z Perštejna vedou jen dvě cesty, buď přes Údolíčko nebo Vykmanov. Já si vybral tu třetí. Do Rájova, což je spíše chatová oblast /ale krásná/ asfaltka vede, ale pak už ji nahradí jen luční, poté lesní cesta po žluté turistické. Třetí cesty jsou nejtěžší, ale zároveň nejhezčí. Ukážou nám skvělé výhledy na Doupov, v horních partiích pak ukryté výhledy na Horní Halži či Měděnec.

Pokud jsme na horách v chomutovské části, tak už jsme vlastně za vodou. Všude samé rybníčky či přehrady. Ale hlavně díky potřebě dostat se do Chomutova je to už spíše rovinatá sem tam zvlněná cesta okolo červené turistické Farským lesem na Horu Svatého Šebestiána a 15 km sjezdem Bezručova údolí

Ohře

ze Šumné

z Černýše

Šumná

pivovar Chalupník

Šumná

Doupov

Horní Halže

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz