Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. února 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 2 | 3 152 x přečteno

Klínovec, nejvyšší vrchol Krušných hor

Krušné hory  Klínovec

Klínovec (1244m) je nejvyšší horou Krušných hor s 80m vysokou dominantou radiokomunikační věže a 24m vysokou rozhlednou a Horským hotelem, což v roce 2009 již neplatí a rozhledna je připravena k demolici .

Již v roce 1817 stála na vrcholu jednoduchá dřevěná pyramida, v roce 1838 ji poštmistr Florián Makasy a jáchymovský hostinský Petr Weigl nahradil otevřeným glorietem.

A protože sem byla vybudována silnice, lázeňští hosté z Karlových Varů vyjížděli v kočárech až na vrchol. V roce 1868 ale gloriet podlehl ohni. V roce 1880 vznikl v Jáchymově Krušnohorský spolek, jehož členové se usnesli že postaví na Klínovci rozhlednu.

Ještě téhož roku postavili na vrcholu provizorní dřevěněnou věž, další tři roky věnovali shánění peněz a přípravě projektu. Dílo svěřili kadaňskému staviteli Josefu Peterovi. Práce byly zahájeny v červenci 1883, ale v září nastala pauza, na hřebeny hor zavítala zima..

Rozhledna, která přišla na 4300 zlatých byla nakonec slavnostně otevřena 3. srpna 1884. Původně byla v provozu jen v létě stejně jako drobné občerstvení, zájem návštěvníků si vynutil přístavbu malé hostinské místnosti v r.1893.

Na přelomu 19. a 20. století se stále víc do hor vydávali milovníci lyžování a tak i zařízení na Klínovci byla v provozu po celý rok – oblast si za výcvikové centrum vybral lyžařský oddíl rakousko-uherské armády. V r. 1908 se v prostorách vrcholového objektu konala Jubilejní výstava řemeslných a průmyslových výrobků z Krušnohoří.

Při té příležitosti vznikla nová rozlehlá hala. Z výstavní haly se časem stala restaurace a centrum nového objektu, který byl dokončen r.1927. Z vrcholu Klínovce se otevírají skvělé pohledy na České středohoří, Doupovské hory, Karlovy Vary, Slavkovský les, Šumavu, dominanty české i německé části Krušných hor( např. na , přečerpávaci elektrárnu ) včetně nedalekého Fichtelbergu .

Vyhlášený je lyžařský areál – sjezdové tratě jsou situovány k severu a tím jsou dány vynikající sněhové podmínky.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz