Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. března 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 5 188 x přečteno

Národní přírodní památka Ciboušov – naleziště ametystů a jaspisů

ametyst
Najdeme ji na úpatí zalesněného svahu východně od Podmilského potoka, necelé 2km od osady Ciboušov, v nadmořské výšce 425 – 460m. Její výměra je necelých 5ha a vyhlášena byla v roce 1983.

Důvodem pro vyhlášení národní přírodní památky je mineralogické naleziště ametystů a jaspisů v okolí zavalené středověké šachtice. Archeologický výzkum z roku 1983 prokázal tři období těžby, ve 14., 16.a 19 století.Minerály byly použity k výzdobě hradu Karlštejn, kaple Sv. Václava na Pražském hradě a hradu Tangermünde u Magdeburku . Jde o jednu z nejvýznamnějších lokalit drahých kamenů u nás.

Od 14. století byly na lokalitě drahé kameny přerušovaně předmětem intenzivní těžby. Pro naleziště je charakteristický především zonální ametyst s ostře ohraničenými fialovými zónami v základní, převážně jaspisové hmotě žíloviny. Na lokalitě se nachází pozůstatky po historické těžbě v podobě odvalů a zbytku těžební rýhy. Svah pokrývají kamenitohlinité suťové sedimenty. Jakékoliv sběry jsou zde v současnosti zakázány, čemuž však současný stav neodpovídá.

Těchto oblastí je v Krušných horách několik, ale o tom zase někdy příště.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz