Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

23. prosince 2016 Naučné stezky, Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 775 x přečteno

Naučná stezka s rozhlednou na Jelení hoře

V plánu příprav je, do budoucna určitě jedna z nejhezčích naučných stezek v Krušných horách. Bude zbudována v lokalitě Přírodní rezervace Prameniště Chomutovky a Natura 2000 ptačí oblast Novodomské rašeliniště – Kovářská. Mimo jiné chráněné lokality šichty černé , klikvy bahenní a tetřívka obecného.

Její součástí bude i nově vybudovaná rozhledna na Jelení hoře. Výška bude celkem 23 metrů, zastřešená, dvě vyhlídková patra s dolním krytým posezením. Nosnou konstrukcí bude ocelový sloup. Jinak bude celá dřevěná. Další zajímavostí na této naučné stezce bude i povalový chodníček přes Novoveské rašeliniště s délkou 600 metrů.

Okruh bude o délce necelých 11 kilometrů, výchozím bodem budou Kryštofovy Hamry, odkud bude směrována podél česko – německého pohraničí, kde bude odbočka na skalní kamenné solitéry Mnich a Mnišská skála. Jest to vlastně atypická vyhlídka. Ke každé povětšinou stoupáme, k této jdeme pozvolným klesáním. Odtud máme nádherný výhled. Při celém širokoúhlém výhledu je vidět Jelení hora, Velký Špičák, Meluzína, Klínovec, Fichtelberg, Bärenstein či cíp přehrady Přísečnice a prostorově rozlehlé údolí Přísečnice.

Poté povede po modré turistické značce, aby se stočila přes Novoveské rašeliniště, po zmiňovaném povalovém chodníčku směrem na Jelení horu, odkud se nám díky rozhledně nabídne, doposud utajený kruhový rozhled.

V okrese Chomutov jest zřejmě nejlepším výhledem na Krušné hory pohled z Jelení hory.

Co nás zaujme po výšlapu na tuto horu je hlavně pohled na nejvyšší hory Krušných hor, Klínovec a Fichtelberg. Pod námi je Přísečnická přehrada. Pokud se podíváme vpravo vidíme jak větrníky v Německu, tak nejbližší domečky, které patří obci Kryštofovy Hamry. Mědník nad Měděncem či Meluzína nám také nezůstane utajena.

Naučná stezka bude mít dva turistické přístřešky, 12 informačních tabulí a 15 směrových ukazatelů.

investor: Lesy ČR – Lesní správa Klášterec nad Ohří. Generální projektant 2T engineering s.r.o. Praha.

rozhledna

rozhledna

mapa stezky

výhled z Jelení hory

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz