Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. dubna 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 322 x přečteno

Přírodní rezervace Černá louka



Horskou louku najdeme mezi obcemi Adolfov (okres Ústí nad Labem) a Habartice (Teplice) v těsné blízkosti státní hranice, asi 10km od Teplic.

Jedná se o prameniště a nivu Černého potoka (Schwarzbach) a jeho dvou levostranných a dvou pravostranných přítoků, odvodňujících rozsáhlou plochu směrem do Německa, s mozaikou fragmentů mizejících přirozených či polopřirozených ekosystémů.

Rezervace je součástí přírodního parku Východní Krušné hory.

Vyskytuje se zde více než 50 druhů ptactva , z nich nejvzácnější je tetřívek obecný , dále je to křepelka polní a bekasina otavní. Velmi pestrá je zde fauna bezobratlých, bylo zde zjištěno více jak sto druhů motýlů, z nich mezi zvlášť chráněné patří perleťovec kopřivový a Otakárek feniklový. Najdeme zde řadu druhů pestřenek(malá vosička), z nichž byly tři druhy nově pro faunu Čech zjištěny právě na této lokalitě.

Koryto Černého potoka bylo před lety technicky upraveno a byly zde provedeny rozsáhlé meliorace, které měly negativní vliv na společenstva i druhové složení flóry a fauny. V současné době je připraven projekt revitalizace území, který by měl být v následujících letech realizován.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz