Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 739 x přečteno

Přírodní rezervace Smraďoch

Toto území s výstižným názvem leží v CHKO Slavkovský les , 5km severně od Mariánských Lázní.

Na území lesního rašeliniště jsou patrné četné vývěry mineralizovaných vod a výrony oxidu uhličitého s příměsí sitovodíku, jehož mírný zápach dal místu název. Kráterovité male mofety, kterými plyn proniká z podzemí, jsou většinou zaplaveny vodou, připomínají malé “bahenní sopky”. Soustředěné výrony plynů objevíme v miniaturním tz. Mofetovém jezírkum jehož hladina je jakoby v mírném varu.

Předmětem ochrany je význačné území přirozené akumulace vod sytících mariolázeňské prameny. Typické rašeliništní rostliny jsou zastoupeny především mechy a nejsou druhově bohaté. Za sv. okrajem rezervace byl v lesním altánu podchycen pramen Farské kyselky, který je pitný, na rozdíl od vývěrů v rašeliništích.

Rozloha PR Smraďoch, vyhlášené roku 1968 je 8ha. Její území však bude brzy rozšířeno na základě zjištění další lokality.

Naučná stezka začíná u parkoviště za hotelem Nimrod při silnici mezi Mariánskými Lázněmi a Prameny a je okružní, v jednom směru dlouhá 200 m a má 1 info tabuli a 2 vyhlídkové plošiny. Od silnice vede I její varianta pro tělesně postižené. Dále je přístupná z horního konce Mariánských Lázní k SSV po modře značené turistické trase asi 5km.

Smraďoch

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz