Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. července 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 626 x přečteno

Nová rozhledna Krudum ve Slavkovském lese

V místech, kde kdysi stávala Kempfova rozhledna , na vrcholu Krudum, najdeme od října roku 2008 novou rozhlednu. Je to vlastně 60 metrů vysoká monitorovací věž, kterou na zmíněném kopci postavil Český radiokomunikační úřad a slouží zároveň i jako turistická rozhledna. Vyhlídková plošina je ve třicetimetrové výšce a vede na ni 151 schodů.

Města Loket, Sokolov, Horní Slavkov, Krásno a ostatní dala na výstavbu schodiště a plošiny dohromady přes 4 miliony korun.

Vedle samotné rozhledny a zachovalé přírody nám okolí může nabídnout pozůstatky po středověkém hornictví, komáří jezírka, středověký důl Jeroným, Puškařovskou štolu, která přiváděla vodu do důlních děl a nebo nedávno odkryté základy hornického kostela poblíž Hruškové.

Ještě roku 1870 horníci na Kurdumu dobývali ametyst. Tady se někde nachází zavalené ústí štoly, přístupné v době pašijí. Tehdy jsou přístupné všechny poklady, ukrývající se v nitru hory. Množství zlata si prý z hory odnesla jedna žena-zapomněla ale na místě nechat posvěcený předmět a tak druhý den místo cenného pokladu našla v truhle hobliny.

Podle pověsti stával na vrcholu zámek či hrad, který se i spoklady propadl do země. Odvážná domněnka také situuje na rozlehlé temeno Krudumu sídliště Keltů či Langobardů.

rozhledna Krudum

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz