Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. července 2009 Přehrady, jezera

Oblast: None | Komentáře: zatím žádný | 1 732 x přečteno

Jezero Medard získává kontury

Medard
Budoucí obří rekreační jezero Medard u Sokolova se rýsuje v krajině. Pospojovaly se louže na jeho dně a hladina se mezi zelenými břehy zřetelně zvedá. Za uplynulý rok rychle stoupla v užších dolních partiích o více než dvacet metrů. Postarala se o to jen důlní a dešťová voda. Firma Sokolovská uhelná ji přesně před rokem přestala z bývalého lomu odčerpávat a zahájila tak samovolnou část napouštění.Blíží se ale další důležitý okamžik. Zbývá jen pět výškových metrů, aby těžařská firma mohla zahájit napouštění Medardu vodou z řeky Ohře. „Někdy v lednu nebo v únoru, záležet ale bude na množství srážek,“ zní odhad technického ředitele Sokolovské uhelné Jiřího Pöpperla. Pak potrvá další dva až tři roky, než se pětisethektarová nádrž – velká téměř jako Jesenice na Chebsku – naplní.

Napouštěcí koryto, které řeku s jezerem propojí, už staví jako státní zakázku za 45 milionů korun firma Eurovia. S prací skončí nejpozději v závěru letošního roku.

Ještě jí zbývá prorazit 54 metrů dlouhý tunel pro široké potrubí, kterým se požene voda do Medardu pod silnicí a železnicí mezi Sokolovem a Citicemi. Do jezera pochopitelně poteče jen tolik vody, aby se Ohře s úbytkem bez potíží vyrovnala.

Zároveň pokračují rekultivace, sypání a tvarování břehů ve východní části jezera u městyse Svatava. Právě v těchto místech se staví umělý výběžek – jakási kosa, která před vlnami a větrem ochrání zátoku s budoucím přístavem a plážemi. Tady vznikne i srdce celé rekreační zóny – sluneční pobřeží, loděnice a v budoucnu možná i restaurace, hotely, zábavní park a nástupní stanice muzejní železnice.

Zdá se, že odpadnou obavy, týkající se kvality vody pro koupání. Podle odborníků velká hloubka jezera – až 50 metrů – zajistí jeho samočistící schopnost a ochranu před množením sinic. Do Medardu už navíc nebude po jednorázovém napuštění vtékat žádný potok, který by zvyšoval riziko šíření sinic. „Nemělo by se jim tu dařit. Věříme, že v Medardu bude trvale kvalitní voda,“ poznamenal Jiří Pöpperl.

Sokolovská uhelná se proti sinicím pojistí i tím, že v době napouštění z Ohře přivede potrubím do jezera z opačné strany kyselé důlní vody z lomu Jiří. Kvalitu vody v nádrži už teď odborníci sledují z chemického i biologického hlediska. Experti čekají, že masa vody mírně změní mikroklima v okolí. V období od srpna do října průměrné teploty nepatrně stoupnou – o 0,1 až 0,2 stupně – a v zimě naopak klesnou. Změní se cirkulační poměry – západní vítr zrychlí až o 1,5 metru za vteřinu. O dvě až čtyři procenta stoupne relativní vlhkost vzduchu. Častěji se mají vyskytovat mlhy.

Po napuštění se na břehu jezera ocitne šest měst a obcí na Sokolovsku. Stoupání hladiny a tvarování břehů mohou obyvatelé sledovat z vyhlídek v Habartově a Bukovanech. Stojí tu jednoduché altány s mapou budoucí rekreační oblasti.

Pusté okolí Medardu se má postupně změnit v atraktivní rekreační zónu s plážemi, přístavem, jachtami, výletními parníky, hotely, cyklostezkami, zábavním parkem, golfovým hřištěm, letištěm pro ultralighty. „Díky jezeru se z regionu stane oblast podobná té mezi Šumavou a jižními Čechami,“ věří místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák.

Nápady na využití Medardu existují řadu let. S náměty přišli architekti a opatrně s nimi počítá jak Sokolovská uhelná, tak i Karlovarský kraj. Kraj se i kvůli přílivu turistům chystá k jezeru přivést novou silnici, a dokončit tak za stovky milionů korun obchvat Sokolova. Zatím nemá peníze.

Atrakce, hotely, kempy a restaurace by museli u Medardu postavit soukromí investoři. Sokolovská uhelná, které území patří, s lákáním bohatých firem nijak nespěchá. V době finanční krize je to i zbytečné. „Byl u nás jeden zajímavější investor z Rakouska, ale zatím se to dál nevyvinulo. Je brzy a buďme realisté. Není moc vhodná doba na investice do využití volného času lidí,“ řekl generální ředitel Sokolovské uhelné František Štěpánek.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz