Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. ledna 2009 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 526 x přečteno

Za výhledem na Plešivec

Abertamy – PlešivecMrtvý rybník 3km – rozc.pod Plešivcem 5km – rozc. pod Božídarském
Špičákem 10km – Mrtvý rybník 11km – Hřebečná 14km – Abertamy 16km

Čedičový vrch Plešivec, jedna z největších a nejvýznamnějších dominant Krušných hor, je cílem nepříliš náročného výletu – ostatně od Abertam je výstup na vrchol nejlehčí neb zdoláme převýšení jen asi 150m. Seznámíme se
i s hezkými zalesněnými partiemi.

Ze středu Abertam se vydáme po zelené turistické – po silnici scházíme k Bystřici a za mostkem uhýbáme ze silnice vpravo vedlejší zpevněnou komunikací, stoupíme, uhýbáme na cestu a lesem stoupáme k Plešivci(1028m).
Čedičový vrch patří k nejnavštěvovanějším cílům Krušných hor. Je zde zároveň rozhledna na Plešivci .

Z vrcholu se pustíme dolů po modré a žluté kolem horské chaty Orion a dále ke Švýcarské boudě. Nevynecháme krátkou odbočku k čedičové skále, ze které se nám nabízí moc hezký výhled na Ostrov, údolí Ohře, Doupovské hory. Od stylové chaty pokračujeme příjemnou lesní cestou. Na rozcestí u hájovny pokračujeme po žluté značce vlevo po silničce kolem lesní školky k silnici. Tu přetneme a kamenitou cestou mírně stoupáme k lesu, potěšíme se hezkými pohledy z louky a pak lesem dospějeme k rozcestí pod Božídarským Špičákem.

Tady se dáme vlevo po červené k půvabnému Mrtvému rybníku. Mrtvý , též Černý rybník byl založen 16. století pro potřeby okolních důlních zařízení.

Kamenitá cestaRyžovna nás vyvádí z lesa, pokračujeme volným terénem, podél tyčového znační. Dorazíme k silnici a podél tyčí společně s červenou značkou ji protneme. Vpravo nad námi mimo značenou cestu je bývalý lom Hřebečná , dnes s dobře viditelnou sloupcovou odlučností čediče a ještě dál, blíž k hranicím, k bývalé osadě Rýžovna v místech zaniklých cínových rýžovišť. My přicházíme k březovému hájku a sledujeme výrazné stopy někdejšího dolování. Největším dolem byl Mauritius, mohutné propadliny připomínají těžební pole. Otáčíme se vlevo a scházíme do rekreační osady Hřebečná. Dále po silnici , kde auto potkáme výjimečně, bychom došli asi po dvou kilometrech do Abertam.

zdroj: Krušné hory – západ / Petr David, Vladimír Soukup. — 1. vyd.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz