Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. srpna 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 334 x přečteno

Přírodní památka Plešivec a jeho ledové jámy


Plešivec

Kopců, vrchů i hor s názvem Plešivec je několik, avšak tento je něčím výjimečný. Např. v Krušných horách najdeme rozhlednu na vrcholu Plešivce. Tento se tyčí se do výše 510 m n. m. 1 km od obce Kamýk, ve vých. části Českého středohoří, nedaleko Litoměřic.

Ačkoliv je povětšinou zalesněný, jeho jižní svah pokrývá rozsáhlé suťové pole, které při pohledu zdálky vzbuzuje dojem pleše. Odtud odvozují jazykovědci název nejen tohoto kopce. Suťová pole složená z poměrně stejně velkých úlomků se také nazývají droliny. Vyskytují se na mnohých kopcích v této oblasti.

V sopečném reliéfu Českého středohoří představuje Plešivec výrazný suk budovaný žílou olivinického čediče, který se zde ještě nedávno těžil. Od roku 1966 je však celý vrch chráněn, od roku je to zároveň PP Plešivec na rozloze necelých 33 ha. Hlavní zajímavostí jsou tzv. ledové jámy na úpatí největšího suťového pole, v nichž se dlouho do jara udržuje sníh a led a v létě je zde velmi chladný vzduch. Je to způsobeno utěsněním spodních partií suťového pole zvětralinami, takže z takto vzniklého vanovitého tvaru těchto částí suťového pole nemůže studený těžký vzduch unikat do té doby, než jej v příští zimě nahradí vzduch ještě studenější.

Pozoruhodné jsou také dubohabrové porosty na svazích, místy pralesovitého rázu, na vrcholu objevíme lípu a kapli sv. Jana z r. 1660 s několika staletými duby. Z vrcholu můžeme vidět Labe s Lovosicemi, Kamýk, Hamburk či Košťál.

Přístup:
Nejkratší je od zastávky busu v obci Kamýk po modré turistické ke kapli a na vrchol pak 1,5 km, nebo od zastávky busu v obci Hlinná po žluté turistické pak 3 km na vrchol.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz