Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. září 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 501 x přečteno

Výlet na hrad Sukoslav, neboli Kostomlaty

Nad obcí Kostomlaty pod Milěšovkou v Českém středohoří se na zalesněném kopci tyčí zřícenina mohutného gotického hradu Sukoslav, zvaného též Kostomlaty.

Nejlépe se k ní dostaneme, když z obce půjdeme asi kilometr a půl vzhůru po modré. Převýšení činí přibližně 150 mterů.Hrad byl založenv průběhu 1. poloviny 14. stoletípány z Rýzmburka na místě původního slovanského hradiště. V první polovině 15. století byl zvýšen a rozšířen hradní palác. V roce 1434 byl hrad Sukoslav dobyt husitským hejtmanem Jakoubkem z Vřesovic. Z významnějších majitelů se do jeho historie zapsali Berkové z Dubé a Černínové. Od konce 16. století se uvádí již jako pustý. Do současnosti se z něj zachovaly dvě válcové věže, přičemž ta vyšší má ochoz. Dále můžeme spatřit zbytky vstupní brány, obvodové zdi mohutného paláce a části parkánové hradby a dalších zdí.
Z východní části hradu se nám otevře pěkný pohled na zalesněné kopce Českého středohoří. Dobře jsou také vidět hřebeny Krušných hor a město Teplice, nad nímž se vypíná hrad Doubravská hora.

O půlnoci podle pověsti bloudí rozvalinami hradu duch se skvrnou černého kalicha na čele. Má to být husitský vůdce Jakoubek z Vřesovic, který dobyl hrad v roce 1434. Po bitvě však husity zradil, protože předběhl na stranu císaře Zikmunda.

V Českém středohoří se pak ještě nalézá několik dalších hradních zřícenin, např. Ostrý, Hrádek (Oltáříík), Košťálov a Hazmburk, odkud jsou taktéž nádherné výhledy. Máte-li ovšem chuť vydat ze sebe hodně energie, můžete se pokusit zdolat nejvyšší horu Českého středohoří Milešovku, která odsud není příliš daleko a z níž se nám naskytne jeden z nejhezčích rozhledů v České republice.

Zdroj: Tipy na výlet Po rozhlednách a starých hradech (5)

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz