Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. prosince 2009 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 199 x přečteno

Seiffen

hory

Toto malebné městečko, čítající necelých 4000 obyvatel, objevíme mezi dvěmi velkými kopci, Schwartenbergem na severozápadě a Ahornbergem na jihovýchodě. Schwartenberg s výletní restaurací, nám nabízí panoramatický výhled jak na české tak německé Krušné hory.

Seiffen

V samotném Saiffenu najdeme spoustu zajímavostí. V prvé řadě nás zaujmou desítky obchodů a obchůdků, kde nabízí neskutečné množství dřevěných hraček. V některých obchůdcích mají i dřevěné betlémy. Opravdu si zde připadáme jako ve světě dřevěných hraček. Není divu. Nikde na světě nenajdeme více řezbářů, soustružníků dřeva, dřevonávrhářů či výrobců hraček na počet obyvatel.V průběhu celého roku, ale zvláště v adventní a vánoční období, jsou budovy láskyplně vyzdobeny a osvětleny. V každém domě se na nás „culí“ dřevění louskáčci, kuřáci, vánoční pyramidy či spousta dalších dřevěných hraček. I na zahrádkách je vzácnost spatřit nějaké živé domácí zvířectvo, stovky dřevěných hraček na trávě nás ale nepřekvapí.

V Kuort Seiffenu můžeme navštívit letní sáňkařskou dráhu a nedaleký Dům železničních modelů, muzeum hraček, kde najdeme asi 5000 exponátů a přírodní muzeum – skanzen, který byl otevřen roku 1973.
Chcete-li vidět nejkrásnější a nejvýraznější památky v Seiffenu a okolí v sedě, pak můžete využít služeb turistického vláčku.

V 17 století se proslavil Seiffen hlavně těžbou cínu, těžba byla ukončena v polovině 19. století. K zániku těžby vedly jak technické problémy, když se muselo těžit stále ve větších hloubkách, klesající světové ceny drahých a neželezných kovů tak i levné dovozy ze zahraničí. Již v průběhu těžby se místní obyvatelstvo živilo zároveň výrobou dřevěných hraček, po úpadku těžby se výroba dřevěných výrobku ještě více rozšířila.

Dřevěné umění je dnes synonymem kvality a vynalézavosti, spojené s tradicí, které znají velcí i malí po celém světě.

Návštěva Seiffenu je opravdu skvělý námět na výlet, jak pro malé tak velké.
Domovskou stránku tohoto malebného místa najdeme zde .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz