Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. července 2013 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 431 x přečteno

Muzeum chmele a piva v Žatci

Chmelařské Muzeum v Žatci je součástí komplexu Chrám chmele a piva a zároveň největší expozicí svého druhu na světě.

Na ploše 4.000 m2 představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Kromě zajímavých sbírek muzea se seznámíte s vlastním objektem, který je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století ve městě proslulém nejkvalitnějším chmelem na světě. Dozvíte se, proč se nejlepší chmel na světě sklízí právě na Žatecku a proč se musel již od středověku chránit před nekvalitními napodobenina-mi. Zaujmou vás dobové fotografie a písemné doklady o pěstování chmele a o vaření piva. Najdete zde i zajímavé nářadí, mechanizační prostředky a historické stroje.

Vstupní místnost Chmelařského muzea slouží jako kinosál, kde může každý návštěvník shlédnout animovaný film o chmelovém skřítkovi Hopovi, který ho provede všemi fázemi růstu, sběru a zpracování chmele. Místnost je také vybavena informačním kioskem s dotykovou obrazovkou. Expozice na stěnách připomíná některé osobnosti českého chmelařství a naznačuje dění spjaté s pěstováním této pozoru-hodné kulturní plodiny, mimořádně významné pro české země.

Ve vstupní místnosti prvního patra jsou soustředěny doklady o počátcích pěstování chmele a jeho sběru. Nejdominantnějším prvkem v expozici je dřevěná voznice, která byla používána od 18. století pro postřiky chmele. Vedle voznice může návštěvník vidět další postřikovače a stříkačky na chmel. Panely popisují nejen ochranu chmele před škůdci a chorobami, ale také základní charakteristiky všech odrůd žateckého chmele.

Pokud si chce návštěvník také odvézt vzpomínku s vůní žateckého chmele, může v recepci muzea dostat malý vzorek usušených chmelových hlávek a pokud ho chce i ochutnat, musí navštívit „Sedmý schod“, prodejnu speciálních piv ze žateckého chmele v přízemí Chmelařského muzea, naproti Chmelovému majáku.

Ještě více zvědavý návštěvník si může vyzkoušet svou chuťovou paměť při degustaci piv, vařených ze žateckého chmele. Tato kratochvíle se provádí pro minimálně 4 zájemce starší 18 let a musí se objednat alespoň 3 dny předem. Cena je stanovena částkou 95 Kč pro osobu. Účastník, který prokáže svou chuťovou paměť, obdrží diplom, kterým se může poprávu chlubit.

Základní vstupné: 60Kč
Rodinné vstupné: 130kč

Otevřeno: Květen – Září – 10:00 – 17:00

Muzeum chmele

Muzeum chmele

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz