Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. července 2010 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 980 x přečteno

Modelové muzeum železnice – Ústecký kraj

hory


foto:http://www.kralovstvi-zeleznic.cz Ústecký kraj se stal první částí unikátního obřího modelu České republiky v podobě modelové železnice, slavnostně otevřeného počátkem roku 2010 v Praze na Smíchově, v expozici Království železnic (stanice Smíchov – Anděl na metru „C“, Stroupežnického ul. 23).

Na 54m2 můžeme objevit na 121 metrů kolejí, desítky rychlíků a nákladních vlaků, stovky postaviček, nepočítaně stromů, ale také stovky návěstidel, lamp a 139 nejrůznějších staveb.

Ústecký kraj je jedna ze stavebně nejsložitějších částí kolejiště. Modelově ztvárňuje jak profilově komplikovanou krajinu v údolí Labe, tak hustou železniční síť v nejprůmyslovější oblasti ČR. Navržený úsek zachycuje města Děčín, Ústí nad Labem a Most a jejich zjednodušenou železniční síť. Výsledný model má co nejvíce odpovídat skutečnosti. Jednotlivé železniční stanice, jejich členění, počet nástupišť i architektura bude vycházet co nejvíce ze skutečné železnice, podobně jako krajinný ráz a architektura měst, kterou autoři projektu čerpali přímo na znázorňovaných místech. Uvidíte zde nejen dominanty Ústeckého kraje, jako je například řeka Labe, hrad Střekov, ale i Autodrom Most s pohyblivým autoparkem závodních vozů, Mosteckou uhelnou pánev, Ervěnický viadukt, Setuzu nebo pivovar ve Velkém Březnu či několik přístavů na Labi.

Po dokončení modelu Ústeckého kraje začínají modeláři práce na Karlovarském a Plzeňském kraji, jejichž dokončení se předpokládá do května 2010. Celý model České republiky bude dokončen v prosinci 2014 a jeho rozloha dosáhne 1008 m2. Království železnic se tak stane největší modelovou železnicí ve střední a východní Evropě.

Cena vstupného:

základní vstupné (dospělí) 150 Kč
děti do 15 let 90 Kč
děti do 1 metru (pouze s dospělým) 20 Kč
studenti 100 Kč
důchodci, ZTP/P 90 Kč

Více na cena vstupného

Otevírací doba: 9:00 – 19:00, čtvrtek, sobota do 21:00

http://www.kralovstvi-zeleznic.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz