Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. října 2010 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 661 x přečteno

Doupov se snad otevře turistům

Vojenský výcvikový prostor Hradiště v Doupovských horách se má už napřesrok více otevřít veřejnosti. Přislíbil to ministr obrany Alexandr Vondra starostům obcí stojících na okraji vojenského újezdu, se kterými se v pondělí setkal v Kyselce na Karlovarsku.

Doupov
Doupov

foto:Galdra

„Máme zájem na tom, aby se obce na hranicích vojenského prostoru rozvíjely,“ uvedl Vondra, podle kterého se chce armáda více veřejnosti otvírat a zlepšit komunikaci s obcemi.

„Ministerstvo pracuje na vzniku tak zvané Bílé knihy, z které vzejde mimo jiné i optimalizace vojenských výcvikových prostorů. Jaké budou konkrétní závěry, to nemohu ještě nyní říct,“ konstatoval Vondra, podle kterého určitě nebude Hradiště jakožto vojenský újezd zrušen.

„Doupov je náš jeden z nejdůležitějších a nejvyužívanějších vojenských prostorů,“ vysvětlil s tím, že lze ale posunout některá ochranná pásma vojenského prostoru. „Na jaře by mohla být Bílá kniha dokončena a pak budeme mít tři čtvrtě roku na její legislativní projednání, takže od roku 2012 by mohla vejít v platnost. Optimalizace hranic vojenského újezdu by mohla řešit některé požadavky obcí. Mám pro starosty pochopení,“ uvedl ministr.

Armáda už má podle přednosty vojenského újezdu Hradiště Petera Delamárii připravenou podrobnou analýzu k dalšímu zpřístupnění vojenského prostoru Hradiště. „Ochranné pásmo vojenského újezdu by bylo možné zpřístupnit v rozsahu dvou tří kilometrů od jeho vnější hranice,“ prozradil Delamária.

„Uvolnění prostoru pro veřejnost u Kyselky nebo u Valče je podle mě vyřešeno. Ovšem na západní hranici újezdu směrem na sever bude třeba zřejmě před dalším uvolňováním provést nejdříve pyrotechnickou sanaci,“ dodal. Už v prosinci 2005 totiž byla veřejnosti zpřístupněna část ochranného pásma vojenského prostoru, například v okolí Kyselky nebo Valče v Čechách, kde hranice újezdu protíná zámecký park. Jenže obce by chtěly vyřešit i majetkoprávní záležitosti k pozemkům vojenského újezdu, protože je potřebují pro svůj rozvoj. Ten je dosud dost dobře možný jen na jednu stranu, směrem od vojenského újezdu.

„Máme ve vojenském újezdu celkem přes šest kilometrů čtverečních pozemků, které jsou naším historickým majetkem,“ podotkl starosta Valče Josef Kubař (nez.). „Když ty pozemky získáme, tak může obec ožít jako bájný fénix. Každá silnice, kromě té na Karlovy Vary, u nás končí zákazem vjezdu kvůli vojenskému újezdu,“ vysvětlil bývalý valečský starosta Petr Sušanka (nez.).

zdroj: armáda

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz