Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. října 2010 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 365 x přečteno

Přírodní památka Údolí Ohře

V tomto případě nejde samozřejmě o celé údolí řeky, která protéká západními a severními Čechami v délce téměř 300km, ale pouze o její krátký, přírodně pozoruhodný úsek mezi novým silničním mostem přes řeku (3km od Sokolova) a
sz. okrajem obce Staré Sedlo . Tento úsek s přilehlými svahy je po nové úpravě v r.2000 chráněn jako PP údolí Ohře o rozloze 34ha.

Geologové i jejich předchůdci, prospektoři nalezišť užitkových i drahých nerostů, vždy nejprve zkoumají přirozené výchozy obnažených horninových vrstev. Dobře viditelné jsou především v zářezech říčních údolí.

V sedimentech Sokolovské pánve prohloubila Ohře kaňonovité údolí a v jeho svazích několik desítek metrů nad dnešní hladinou jsou odkryty starosedelské pískovce a prokřemenělými fosíliemi a pseudokrasovými jeskyněmi a závrty. Na zvětrávajících skalních stěnách se vyskytují zkamenělé zbytky třetihorních rostlin. Nejnápadnější jsou fragmenty kmenů a větví. Zvětráváním měkčích usazenin vznikly také drobné i větší dutiny, podobné těm, které se vytvořily níže při toku Ohře na NPP Skalky skřítků.

Pozornost přitahují některé větší výklenkové jeskyně.

Přístup je např. od sz. okraje Starého Sedla z údolní zeleně značené trasy vedoucí ze Sokolova přes Ohři.

foto: Petr Uhlík

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz