Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

13. ledna 2012 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 269 x přečteno

Skalní výchozy u Javorné (Návrší Javorné)

Skalní výchozy u JavornéN 50° 11.160 E 013° 04.789

Dnes se přesuneme na druhou stranu Doupovských hor směrem k Bochovu a podíváme se do vojenského prostoru – zpřístupněná část za určitých podmínek –

Mapa přístupných oblastí , Doupov se snad otevře turistům

Skalní výchozy u Javorné jsou protažené JZ-SV směrem, souběžně se silnicí mezi bývalými obcemi Javorná a Kostelní Hurka. Defilé odkrývá profil v hrubozrnných, nezvrstvených a nevytříděných sopečných aglomerátech. Lze pozorovat dvě polohy, každá s mocností 3 – 5 m.

Jsou odděleny jen několik centimetrů mocnou vrstvičkou jemného vulkanického popela s krystaly pyroxenu. Materiálem aglomerátu jsou zčásti opracované balvany, bloky a kameny různých typů láv, které jsou známy v podobě příkrovu v masívu Doupovských hor. Fragmenty jsou pevně stmeleny jemnozrnnou hmotou, kterou lze interpretovat jako zpevněné sopečné bahno. V něm se vyskytují nepravidelně rozmístěné volné krystaly pyroxenů a drobnější úlomky hornin.

Skalní výchozy u Javorné

Určitý náznak vertikální diferenciace lze pozorovat u horní polohy aglomerátu, kde se velké bloky o průměru až jeden metr koncentrují spíše ve svrchní části polohy. To napovídá, že byly transportovány ve vznosu husté suspenze. Celý výskyt je nově interpretován jako uloženiny dvou bahenních proudů – laharů, které původně tvořily výplně radiálních údolí na svazích vulkánu a jejich dnešní expozice je výsledkem inverze reliéfu.

Skalní výchozy u Javorné

Jak se tam dostaneme:
Záleží odkud, kdo pojede, ale prakticky lze dojet autem k infoceduli na N 55°11.100 E 013°05.550. Zde nechte automobil, přečtěte si naučnou ceduli a běžte cca 300m po silnici směrem ke Karlovým Varům. Na mírném návrší napravo od silnice uvidíte výchozy. K nim je vstup zakázán, tam už je zakázaný vojenský prostor. Víceméně v okolí po levé straně silnice je spousta zajímavých vrcholů, na které stojí za to vylézt a jsou v přístupném vojenském prostoru.

Zpracoval a vyfotil Galdra Honza Kučera www.profifotoart.cz 

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz