Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. února 2009 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 711 x přečteno

Nejdek, proč jej navštívit ?


Nejdek

Centrum Porolaví leží v jednom z nejkrásnějších koutů Krušných hor, v hlubokém údolí řeky Rolavy, chráněného od severu mohutným masivem Tisovského vrchu – Pajndlu. Jako většina sídel v Porolaví vděčí i Nejdek za svůj vznik vděčí výskytu cínových rud, které se zde těžily od 13. století nejprve rýžováním, později hlubinným způsobem. Původní osada byla ma město povýšena roku 1410.

K rozkvětu regionu přispěla železniční trať z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu . V roce 1897postavil nejdecký okrašlovací spolek na Tisovském vrchu rozhlednu , z níž je jeden z nejhezčích výhledů v celém středním a západním Krušnohoří.

K pamětihodnostem města patří především starobylá Černá věž , zbytek gotického hradu. Věž byla do roku 1890 obydlena. Sloužila k ochraně k ochraně zemské stezky i k ochraně cenností. Nyní slouží jako zvonice a je v ní umístěn vzácný zvon pražského zvonaře Brikciho z Cymperka. Zvon dodnes svolává věřící do kostela sv. Martina na náměstí Karla IV. Nad náměstím naproti Černé věži se vypíná Křížový vrch se 14 kamennými kapličkami.

Nad Bernovským rybníkem stojí malebný kostelík z roku 1904. Obě strany náměstí Karla IV. vroubí domy s historizujícími a secesními fasádami.

Mezi kulturní památky patří též zámek, který začal stavět kolem roku 1650 hrabě Heřman Černín. V roce 1786 byl přestavěn hrabětem Janem Nepomukem Hartigem. V roce 1857 byla celá stavba téměř zničena velkým požárem, proto jej tehdejší majitel nechal od základů znovu postavit. Byl jím Jindřich Kleist. Zámek tehdy získal téměř svoji dnešní podobu. Ve velké terasovité zahradě, založené již v 17. století , rostla řada vzácných okrasných dřevin.
Domovská stránka je města .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz