Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. listopadu 2012 Zpravodajství

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 718 x přečteno

Nová meteostanice v osadě Jelení

Jedním z pilířů portálu Šumava.eu je oblast počasí. Vlastní síť meteostanic zvláště na Šumavě.  Začátkem listopadu byla zprovozněna ve spolupráci s městysem Frymburk zatím poslední meteostanice ve Frymburku u Lipenské přehrady.  Montáže stanic provádí známý lovec mrazů amatérský meteorolog Antonín Vojvodík a jeho kolega Ivo Rolčík.

Začínají však pomalu rozšiřovat pole působnosti a kromě monitoringu „svých“ hor se podívali i do Krkonoš, spolupracují s krkonošským serverem Humlnet, majícím skvělý monitoring těch nejkrásnějším míst Krkonoš jako je Sněžka, Luční bouda, Černá hora aj.

A jejich poslední akvizicí se staly Krušné hory, konkrétně Jelení, jedna z nejkrásnějších částí Krušnohoří.

20. listopadu se Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík vydali po velmi složitých předchozích jednáních za spolupráce ČHMÚ a po několika předinstalačních návštěvách, do Krušných Hor.

Ve známé mrazové kotliny v osadě Jelení (860 metrů n.m.), kde již na ně čekal místní znalec a pamětník. Hajný, s kterým byla v této lokalitě postavena meteorologická budka, do které byly umístěny specializované teploměry a termograf.

Vedle stanice byla zasazena 200 cm vysoká lať na sníh. Teploty a výšku sněhu zde budou pro šumavský portál měřit dobrovolníci z řad místních krušnohorských nadšenců, jímž je ctí s  týmem šumaváků pod vedením Antonína Vojvodíka spolupracovat.

Měření na této stanici zatím není digitální a nebude tak možný on-line náhled na teploty, jak jsme zvyklí z šumavských stanic. Výška stanice nad terénem je 260 cm z důvodu vysoké sněhové pokrývky, která zde každoročně bývá.

Pokud by se čidla umístila do výšky 200 cm, hrozilo by, že v zimních měsících by nebyly splněny přísné podmínky ČHMÚ pro měření teploty.

Odkaz na graf CHMU automatické stanice Jelení.

zdroj: vimperk.eu

Na Jelení

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz