Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

06. dubna 2013 Zpravodajství

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 276 x přečteno

Protest proti vrtulím, firmě miliardy, nám nic?

Krušné hory si oblíbily firmy, které chtějí vydělávat díky větrným elektrárnám. Řada místních obyvatel ale proti stavbám silně protestuje. Velká hádka se odehrála na zastupitelstvu Výsluní na Chomutovsku.

Svérázným způsobem protestovala ve středu večer proti plánovaným větrným elektrárnám část obyvatel z Výsluní na Chomutovsku. Asi dvacítka lidí si přímo na jednání zastupitelstva nasadila na krátkou dobu černé kukly.

„Měli bychom dát jasně najevo, že tu větrníky nechceme. Dejte si masky na hlavu!“ vyzval přítomné René Vaněček, jeden z přihlížejících obyvatel. Spolu s ním se na protest proti větrníkům „zakuklila“ část z padesátky lidí, kteří se jednání zastupitelstva zúčastnili.

Epizoda s maskami byla jediným vtipným momentem schůze plné hádek a vzájemného osočování. Zastupitelé měli na programu schválení několika věcných břemen, které souvisejí s chystanou stavbou větrných elektráren na katastru Výsluní. Významná část lidí přitom proti záměru protestuje.

„Vy to nechápete? My vás tady prostě nechceme!“ křičel v jednu chvíli Vaněček na zástupce firmy APB Plzeň, která chce větrníky na Výsluní stavět. Lidé se obávají, aby větrné elektrárny na 30 let nezměnily podobu krajiny v Krušných horách, jako se to například může stát na Moldavě nebo se to stalo u Petrovic. K výtkám patří také to, že APB Plzeň bude mít z elektráren velké zisky, ale městská pokladna dostane jen asi 180 tisíc za věcné břemeno. Jeho podstatou je povolení pro vstup firmy na městský pozemek a položení kabelu, který bude následně odvádět elektrickou energii.

„Potečou tam miliardy a co z toho budeme mít my? Akorát dražší elektriku,“ zlobili se obyvatelé Výsluní s upozorněním na dotované ceny za obnovitelnou energii.

Proti elektrárnám je také občanské sdružení Krušno, které kritizuje hlavně způsob, jakým APB Plzeň svou investici prosazuje. „Je to hodně agresivní firma, která moc nedodržuje předpisy. Například vzdálenost od obydlí, výšku stožárů ani plochy, které určuje územní plán,“ vysvětlila Hana Klenotová z Krušna. Upozornila zároveň, že nikdo vlastně neví, kolik větrníků kolem Výsluní nově vyroste.

„Všechno máte v projektu. Větrných elektráren ve Výsluní bude maximálně čtrnáct. A nevím, co tady řešíte, když stejné zastupitelstvo stejné smlouvy už schválilo,“ zlobil se na kritiky Petr Březina z firmy APB Plzeň. Připomněl, že už předloni zastupitelé souhlasili s věcnými břemeny za některé větrné elektrárny.

Pro kritiky větrníků je ale věcné břemeno ke kabelu klíčovou záležitostí. „Je to poslední brzda, kterou město má. Když se téhle možnosti zbavíte, nebudete už moci nic dál ovlivnit. Podle mého byste měli věcné břemeno posuzovat v širší souvislosti, třeba s bankovními garancemi nebo s podmínkami výhodnými pro město,“ nabádal zastupitele další z občanů Milan Bernard.

Za předčasné považuje schválení věcného břemene také občanské sdružení Krušno. Podle něj by zastupitelé neměli tolik vycházet vstříc firmě, která je prý nyní pod časovým tlakem. „Od října začnou platit nové zásady územního rozvoje, podle kterých nebudou moci být větrníky blíž než tři kilometry od obce. Co se ale začne stavět do té doby, to se může dokončit,“ upozornila Hana Klenotová,

Většina občanů ve středu večer potleskem ocenila hlasování zastupitelů, kteří věcné břemeno na pozemek s kabelem neschválili. Jenže také jej nezamítli, budou o něm znovu hlasovat za dva měsíce. Starostka Výsluní Sabina Čadková přiznala, že proti věcnému břemenu hlasoval nebude, ale ne kvůli tomu, aby vyhověla firmě. Bojí se totiž, jaké může mít neschválení důsledky pro horské městečko. To už před deseti lety uzavřelo s firmou smlouvu o spolupráci. Blokování pozemku by bylo možné považovat za porušení smlouvy, což by případně řešil soud, a obec prý na právníky nemá.

Zablokování městského pozemku přitom nevyřeší problém s elektrárnami. Několik už jich v blízkosti Výsluní stojí na jiném katastru, další mají vyrůst na soukromých parcelách. Důležitý kabel může firma vést jinudy. Peníze pak může vymáhat od radnice.

Tomáš Kassal – MFDnes

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz