Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. srpna 2013 Glosy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 698 x přečteno

Krušnohořím pěšky – běžky

Po celé věky byla chůze jen prostředkem dopravy. Prvním známým člověkem překonávajícím dlouhé vzdálenosti pěšky jen pro radost z chůze byl Alden Partidge, narozený v roce 1755 a své cesty uskutečňující v Appalačském pohoří v Americe. K rozšíření rekreační chůze pak došlo až koncem 19. století.

V Krušných horách byl prvním a patrně nejvýznamnějším propagátorem pěší turistiky Josef Brechensbauer. Narodil se v roce 1867 v Chomutově, v roce 1886 se stal učitelem. Jeho hlavním působištěm byly Teplice, zde také 9. září 1945 zemřel. Kde byl pohřben, není bohužel známo.

Největší zásluhou Josefa Brechensbauera bylo vyznačení Krušnohorské hřebenovky (Erzgebirgskammweg), které probíhalo v letech 1904 a 1905. Brechensbauer se inspiroval dálkovými cestami, které předtím prošel v Duryňsku a Tyrolsku. Krušnohorská hřebenovka v celkové délce 248 km, začínala v údolí Labe v Děčíně a vedla až na vrch Háj u Aše. Územím Karlovarského kraje procházela po trase Klínovec – Boží Dar – Plešivec – Abertamy – Horní Blatná – Jelení – Kraslice – Vysoký kámen, odkud pokračovala dál po saské straně. Před Jelením u Zaječí hory odbočovala vedlejší trasa, vedoucí po saském území přes Schóneck na Vysoký kámen. Speciální značku, modrý čtyřzubý hřeben, viděl Brechensbauer poprvé v Lužických horách, kde byla takto vyznačená trasa již v roce 1902.

Velkým Brechensbauerovým snem bylo propojit všechny dílčí trasy do jedné dálkové cesty jdoucí od Odry až k francouzským hranicím. Idea dálkových cest došla naplnění až koncem 20. století. Po saské straně Krušných hor probíhá hlavní trasa evropské dálkové cesty E 3 od Černého moře až do španělského Santiaga de Compostela.

První lyže se v Krušných horách objevily koncem 19. století zásluhou lyžařů z Lipska a Drážďan. Zimní tyčové značení pro lyžaře měla už původní Krušnohorská hřebenovka. První skutečná dálková trasa pro běžkaře vznikla na české straně Krušných hor až v 70. letech 20. století, byla to Krušnohorská lyžařská magistrála (KLM). Teprve až po roce 1989 mohla být propojena se saskou Skimagistrale Erzgebirge (SM) do jednoho systému. Jedna z hlavních strojově upravovaných tras prochází i přes Jelení.

DSC_4502

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz