Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. dubna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 4 213 x přečteno

Hrad Střekov v Ústí nad Labem

StřekovGotický hrad Střekov najdeme ve stejnojmenné městské části Ústí nad Labem. Hrad se hrdě vypíná na černé skále, čnící z hladiny Labe do výšky sta metrů.

Hrad Střekov je jednou z nejlépe dochovaných hradních zřícenin v České republice a patří k našim nejromantičtějším hradům. Za tento přívlastek vděčí právě své poloze na strmém skalním ostrohu nad řekou Labe. Jeho silueta je již po staletí symbolem města Ústí nad Labem.Objekt vlastního hradu je velmi dobře zachován, zejména proto, že nebyl válečnými útrapami nijak zvlášť poničen nebo vypálen. Vojenským a obranným účelům však poměrně často sloužil. Za třicetileté války obsadili hrad v roce 1631 Sasové, v roce 1634 krátce Švédové a pak opět v roce 1639 byl hrad opěrným bodem Švédů, ze kterého ovládali okolní kraj. Po roce 1645 sloužil hrad jako posádka také vojskům Torstensonovým. V tomto období také švédská posádka prohloubila a rozšířila koryto Labe, aby umožnila plavbu větších lodí s válečnou kořistí.

Z hradní terasy se nám otevře nádherný výhled na labské údolí a České Středohoří. V sezóně je zde vyhlídková restaurace.
Kolem rekonstruovaného Rytířského sálu, který je největší dochovanou místností hradu, projdeme po schodech směrem k Velkému stavení, které bylo postaveno jako první. Byla to patrová budova. Dochovalo se pouze přízemí – v místnosti je expozice fotografií o historii Střekova a další exponáty. Expozice v této místnosti se ale mění.
Další čedičové schody nás vyvedou až na horní hradní terasu – zbytku stavby po zničeném patře Velkého stavení. I odtud se nám naskytne nádherný výhled na labské údolí a část města Ústí nad Labem, rovněž i na další historický objekt – střekovská zdymadla.

Spojovací chodbou se dostaneme do kaple, která byla v minulosti jednou z nejkrásnějších staveb hradu, později zcela zničena a alespoň částečně zrekonstruována. Průchod kaplí nás dovede na malé hradní nádvoří přímo ke vchodu přízemí Věžového paláce, jedné z nejlépe zachovaných staveb hradu.

V přízemí je další expozice o historii hradu, erby všech majitelů a především trojrozměrný model podoby hradu z konce 15. stol. V patře Věžového paláce je expozice romantismu, kopie obrazů E.G.Doerella, připomínka pobytu Richarda Wágnera a několik dalších zajímavostí. Obě místnosti patří ke skvostům i z hlediska architektury.

V sousedství Věžového paláce je velká věž ,která je přístupná návštěvníkům a odkud se nabízí další nevšední pohledy na okolí.

V minulosti měl hrad ještě jednu menší věž, která se nedochovala. Poslední částí hradu je tzv. citadela – předsunuté opevnění, dnes pouze s torzem původní obranné budovy pro vojáky a strážné. I zde oceníte další odkryté výhledy na město a okolí. Odtud je nejlépe vidět místo na protějším kopci, odkud Laudon ostřeloval pruskou posádku.

Otevírací doba v sezóně 2009:

21.03. – 31.10. úterý – neděle 9.30 – 16.30
01.11. – 31.12. pouze víkendy 9.30 – 16.30

dospělí (s průvodcem i bez výkladu) 65,- CZK
děti (6-15 let),
studenti (15 – 26 let po předložení studentského průkazu),
důchodci 45,- CZK
děti do 6-ti let zdarma
rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let) 175,- CZK
Školní skupiny nad 20 žáků (cena za osobu)
– pouze po předchozím objednání
– pedagogický doprovod zdarma 40,- CZK

Vstup na nádvoří, vyhlídkovou terasu a do galerie zdarma. Fotografování v objektu (pro soukromé účely) není zpoplatněno. Na doprovodné akce mimo běžné služby platí speciální vstupné.

Více na těchto stránkách

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz