Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. března 2014 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 778 x přečteno

Naučná stezka Tři Křížky

Pouze panel, území je oploceno a naučná stezka je dočasně uzavřena.
Zajímavosti v okolí:CHKO Slavkovský les, Karlovy Vary, Krásno – hornické muzeum a skanzen, Loket – hrad, Mariánské Lázně

Naučné stezky v okolí. | Andělská Hora – Kyselka, Dalovice – stezka k přírodě a botanická zahrada SZŠ, Geopark Mariánské Lázně, Ježkova stezka, Kladská, Smraďoch, Spálené Poříčí –Loket, Šibeniční vrch

Délka stezky je necelý kilometr a je přístupná po celý rok.Chráněná krajinná oblast Slavkovský les patří mezi klidnější místa, procesí turistů tu většinou nepotkáme. Vystupuje příkře nad údolí Ohře a nad Tachovskou brázdu. Území je většinou zalesněné. U Horního Slavkova se těžily rudy cínu, olova a wolframu. Na starých haldách a v propadlinách dolů dosud najít řadu zajímavých minerálů. Z oblasti Kladské až k dolům byla vedena Dlouhou stokou voda nutná pro úpravu rud.

Národní přírodní památka Křížky nepředstavuje lokalitu zcela přírodní , na jejím vzniku se výrazně podílela lidská činnost. Jde vlastně o vřesoviště , které se vytvořilo díky dlouhodobé pastvě. Jinak by zde rostl prosvětlený hadcový bor ( stejně jako nedaleký Pluhův bor ). Byly vyřezány náletové dřeviny a opět se zde pase smíšené stádo ovcí a koz.

Naučná stezka je v současné době uzavřena. Je to nutné pro obnovu vzácné vegetace. Celou národní přírodní památku Křížky lze však obejít podél oplocení. Ve Slavkovském lese jsou i další hadcové ( nesouvislý pruh metamorfovaných hornin ) skály, na nichž roste specifická flora pro které platí přísný režim ochrany.
Jen přes silnici je další unikátní chráněné území – národní přírodní památka Upolínová louka pod Křížky. Je to komplex lučních podmáčených společenstev s porosty upolínu evropského a hojným výskytem vstavačů.

Tři křížky

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz