Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

04. dubna 2015 Fotoseriály

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 347 x přečteno

Krušnohorské marionety

S postupným úpadkem dolování se výroba dřevěných hraček stávala rozhodujícím řemeslem v Krušných horách, zvláště v německé části.

Tajemstvím úspěchu byl především staletími hornického povolání ukovaný typ člověka: čilý duchem, manuálně zručný, rozhodný, přizpůsobivý, ale také obětavý a houževnatý, plný kreativity.

Zvláštností krušnohorské výroby hraček bylo točení nebo soustružení tzv. profilovaných dřevěných prstenců. Jedinečnost tohoto postupu spočívala v tom, že se pomocí speciálních nástrojů do mokrého prstence ze smrkového dřeva vytvarovaly obrysy určité figury.

Specifickými se stali loutkaři, kteří svou kreativitou vymysleli i oživlá dřeva, tzv. živé marionety,  kdy začali vytvářet i loutky na provázcích.

Jsou to vlastně manipulátoři, ti loutkaři. Ovládají shora tenkými provázky loutky tedy marionety. Pro kvalitní pohyb si je vyvážou na hlavičce, nožičkách, rukou, zádech a zadečku.

I tyto marionety se ovládají shora, jen se jim vyvazují pouze ručičky. A i když bychom čekali, že to pak budou jen nudné pohyby či kreace bez nápadu,  není tomu tak.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

12

13

15

11

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz