Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. listopadu 2015 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 564 x přečteno

Krušnohorské přítoky Ohře

Řeka Ohře je čtvrtou nejdelší řekou v ČR. Nejvíce vody sbírá z nejdelšího našeho pohoří, Krušných hor. Zásobuje jí čtyřmi řekami z nichž jedna pramení v Německu. Délka toku je 316 kilometrů, od pramene v Bavorsku až k soutoku s Labem v Litoměřicích. Ve svahu nejvyššího vrcholu Smrčin Schneebergu, má svůj pramen v 752 m n.m., který má tvar kamenné mísy, kolem dokola sestavena s jednotlivých kamenů měst, jimiž protéká. Poslední jsou však Postoloprty, jelikož tam končí Sudety. Nejznámějšími městy na Ohři jsou Karlovy Vary, Loket, Cheb a nechvalně známý Terezín. Rád bych teď představil řeky, bez kterých by Ohře nebylo Ohře.

Svatava

První oharský přítok má svůj pramen v Německu. Tam jí říkají Zwota a počíná svůj tok u městečka Schöneck. Její pramen byl nedávno upraven a označen. Poté co proteče údolím Zwotental, pokračuje do Klingenthalu. 1,5 km toku tvoří česko-německou hranici a dále protíná Kraslice už jako Svatava. Pod Kraslicemi přijímá zleva řeku Rotavu, další známý krušnohorský tok. Posledním větším městem na jejím toku je Oloví a u obce Hřebeny obtéká Svatava ostroh se zříceninou hradu Hartenberk. Po 31 kilometrech se v Sokolově vlévá do Ohře.
Když jsem cestoval na kole podél Svatavy, použil jsem celodenní jízdenku EgroNet, která platí mimo jiné na trati Sokolov – Kraslice a dále do Německa. Jízdenka nyní stojí 150 Kč a platí i na kolo. Více informacích by mělo být na cd.cz.

Rolava

Řeka Rolava pramení v přírodním parku Přebuz, východně od Jeřábího vrchu a myslím si, že jde o nejhezčí přítok Ohře vůbec. Do něj se vlévá v Karlových Varech, v části Rybáře. Z Krušných hor až po soutok urazí 37,6 km. Na hranicích NPR Rolavské vrchoviště najdeme zbytky obce Rolava. Pod názvem Sauersack najdete v některých mapách opuštěné a zchátralé doly, kde se těžil cín. Ty byly za války používány fašisty, jako zajatecký tábor. Těžba ani zpracování cínu se zde po válce neobnovily a objekt začal chátrat až do dnešní, mystické podoby. V zasypaných šachtách je dosud velké množství cínové rudy. Nejznámějším městem na toku je Nejdek. Ve městě stojí zříceninu hradu a nad ním rozhledna na Tisovském vrchu, též zvaném „Pajndl.“ Níže leží na řece Stará a Nová Role. Od Nových Hamrů i Rolavu sleduje dráha.
Na kole se dá projet řeka od obce Rolava až k soutoku s Ohří. Já zde jel dvakrát a krajina Porolaví se mi moc líbila. Zvláště horní část toku. Jako nádraží jsem opět použil vlak do Horní Blatné, z které jsem se přesunul kolem do Rolavy, přes Jelení. Zde jsem si připadal jak na Šumavě.

Bystřice

Někdy zvaná Ostrovská, je nejvýše pramenícím přítokem Ohře. Pramen je v NPR Božidarské rašeliniště, západně od Božidarského Špičáku, v 1029 m n.m., který je nejvyšší horou svého druhu ve Střední Evropě. Ještě než se pustí Bystřice na cestu z hor, napájí Mrtvý rybník. Poté po trase Abertamy, Pstruží, Merklín, Hroznětín teče směrem k Ostrovu. Do Ohře ústí u Velichova, po 29,6 kilometrech. V Pstruží se do rašelinou zbarvené Bystřice vlévá Bystřice Bílá. Město Ostrov je někdy nepochopitelně nazýván nad Ohří, přitom městem protéká právě Bystřice a Ohře je až o nějaký kilometr níže.
Když jsem hledal pramen této řeky, tak jsem skončil v rašeliništi, kde řeka nevyvěrá, ale prostě vytéká z mokřin. Výlet k prameni Bystřice a okolních rozhlednách byl můj první výlet na novém kole, které jsem si koupil, protože mne začala bavit cykloturistika. Bylo to na jaře 2007.

Chomutovka

Poslední přítok Ohře je zároveň nejdelším. 50,4 km trvá Chomutovce, než z náhorní plošiny Krušných hor doputuje k Postoloprtům, kde splyne s Ohří. Novoveský rybník bývá uváděn jako pramen Chomutovky. PR Prameniště Chomutovky je území mezi Horou Sv. Šebestiána a Jelení horou. Pod Horou Sv. Šebestiána teče řeka asi nejhezčím krušnohorským údolím, pojmenovaném po severomoravském spisovateli Petru Bezručovi. Najdeme v něm 2 vodopády na řece samotné a jeden na přítoku, pod názvem Medvědí. U Třetího Mlýna se do Chomutovky vlévají Křimovský potok zprava a Kamenička zleva. Na obou tocích je přehrada. Na jižním konci Bezručova údolí přetíná Chomutovku zajímavé technické dílo, Podkrušnohorský přivaděč. Jde o soustavu kanálů, které chrání povrchové doly před povodněmi a zajišťuje dostatek vody v řece Bílině, která je do ní dopravována z Ohře. Pod Chomutovem už řeka nemá takový spád a teče mělkou, bezlesou krajinou přes Údlice a Bitozeves až k soutoku k Postoloprtům.
Novoveský rybník napájí nenápadný potůček, který končí kus dál, také v rašeliništi. To by měl tudíž být správný pramen Chomutovky.

12_Soutok_Ohře_s_Chomutovkou

11_Chomutovka_v_Bezručově_údolí

10_Prameniště_Chomutovky

09_Soutok_Ohře_s_Bystřicí

08_Bystřice_v_Abertamech

07_Bystřice_-_Mrtvý_rybník

06_Soutok_Ohře_s_Rolavou

05_Rolava_pod_Jeřábím_vrchem

04_Prameniště_Rolavy

03_Soutok_Ohře_se_Svatavou

02_Svatava_ve_Svatavě

01_Soutok_Svatavy_s_Rotavou

https://cs-cz.facebook.com/josef.sedlacek.129

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz