Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. května 2017 Přehrady, jezera

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 580 x přečteno

Rolavský rybník

Rolavský rybník, místními nazývané Liché jezírko se nachází v národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště, která se rozkládá na rozloze téměř 751 ha a chrání zdejší rašeliniště.

Národní přírodní rezervace představuje nejvyšší stupeň ochrany území v České republice. Zajišťuje ochranu nejcennějších částí naší přírody, tj. nejohroženějších biotopů a nejvzácnějších druhů rostlin a živočichů. Z těchto důvodů je do národních přírodních rezervací plošně zakázaný vstup s výjimkou vyznačených cest a naučných stezek.

Tato stará vodní nádrž už dávno neslouží svému původnímu  účelu – zásobárně vody pro důlní zpracovatelské provozy, pro  které byla postavena. Najdeme jej totiž nedaleko cínového dolu Sauersack.

Přestože se jedná o antropogenní / vznikající činností člověka/ dílo,  postupem času si ve zdejší přírodě nachází své cenné místo.

Vodní hladina je od přítoku pomalu pohlcována přibývajícím rašelinným poloostrůvkem, který časem pravděpodobné  i zakryje celou plochu rybníka.

Hnědé zbarvení vody způsobují huminové látky nerozpuštěné ve vodě. Tyto látky s vysokým  obsahem uhlíku vznikají rozkladem rostlinných zbytků a vyplavují  se z rašelinné půdy. Takto tmavá rašelinná voda v nádrží neumožňuje její prohřátí, a proto je celoročně studená.

Pouze v nejteplejších dnech dokáže sluneční záření prohřát i několik svrchních centimetrů.

Zpřístupnění cesty k tomuto rybníku předpokládá klidné chování návštěvníků. Vodní hladinu vyhledává také vodní ptactvo, některé zde dokonce hnízdí.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz