Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. května 2020 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 478 x přečteno

Rudovřesova a Velesova zahrádka

Rudovřesova a Velesova zahrádka jsou dvě velice zajímavé a cenné botanické lokality, nacházející se poblíž Horní Krupky, ve východní části Krušných hor.

Rudovřesova zahrádka (50.7064194N, 13.8562206E), nacházející se na prosluněné jižní horské louce, leží těsně pod vrcholem Komáří vížky. Dříve se zde nacházely odvaly hornických děl, které časem splynuly s okolím a na jejichž místě, v kombinaci s na okrajích louky navazujícími lesními porosty, se na propustné zemině postupně usadilo nepřeberné množství zajímavých, ale i chráněných botanických druhů. Jmenujme například Koniklec luční, Hořec tolitovitý, Lilii cibulkonosnou, Hvozdík lesní, Prhu arniku, Náprstník červený, Chlupáček oranžový, Vrbovku úzkolistou, Kopretinu bílou, Violku rolní aj.

Díky tomuto biotopu se zde vyskytuje velká různorodost bezobratlých a také někteří plazi, jako např. ještěrka obecná, či zmije obecná. Zdejší lokalita dokládá, že i některé lidské „průmyslové“ zásahy do přírody, můžou časem vytvořit nové cenné botanické a zoologické lokality.

Velesova zahrádka (50.7013886N, 13.8596539E) se nachází východním směrem od pomyslného centra Horní Krupky, na konci chatové zástavby. Jde o malou část rozlehlé horské louky, na které každý rok brzo z jara rozkvétá rozsáhlá populace chráněného šafránu Heuffelova.

autor-Libor Papsch

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz