Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. listopadu 2008 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 229 x přečteno

Podzimní výlet z Výsluní přes ranč na hrad Hasištejn

Zhruba dvanáct kilometrů od Chomutova leží na náhorní planině Výsluníve výšce 750 metrů obec Výsluní, zvaná kdysi též Suniperk, v jejímž okolí se nachází řada zajímavých míst. Pokud se necháte inspirovat dnešním tipem na příjemný, nejen podzimní výlet, na některá z nich vás zavedeme.

Výsluní leží na trati lokálky, která sem jezdí vždy o víkendových dnech z Chomutova v 8.03 hodin. Zatím to platí.V březnu 1640 obec zapálili Švédové a celá lehla popelem. Dnes tu v dáli je Hasištejnspatříte pozdější empírovou radnici z roku 1845 a kostel z roku 1857.

Trasa našeho výletu vede po silnici na Křimov. Po kilometru jste v místě zaniklé obce Kýšovice, kde dnes leží ranč Oáza. Malí návštěvníci ocení, že si tady mohou nejen prohlédnout, ale i pohladit hospodářská zvířata, jako jsou poníci, koně, kozy či králíci. V přístupné oboře kolem ranče zase uvidíte stáda jelenů, muflonů a daňků. Zájemci mohou využít nabídky zajezdit si na velkých koních i malých ponících.

Na své si tu přijdou i gurmáni. Potěší je nejrůznější zvěřinové speciality, jako jsou třeba lovecké špízy, jelení rolády a bifteky z divočiny, ale třeba také pstruzi připravení na nejrůznější způsoby.

Až se občerstvíte, pokračujte dál po silnici do osady Celná. Leží v údolí, jemuž se odedávna říká Myší díra. V roce 1962 tu byl na Prunéřovském potoce vybudovaný čtyřmetrový jez tvořící malou vodní nádrž. Je obdivuhodné, že zrovna přes Myší díru vyváželi do hor tubusy větrných elektráren.

Odtud se vydáte po modré značce nejkrásnějším úsekem dnešní cesty, skalnatým korytem Prunéřovského potoka. Cestu lesem podél jeho kaskád a peřejí lemují strmé skály.

Na rozcestí se žlutou začíná stoupání, za kterým půjdete chvíli po vrstevnici, až se před vámi náhle objeví obranná věž zříceniny hradu Hasištejna. Gotická tvrz pochází z roku 1320, o necelých 200 let později už nebyla obydlená.

Zřícenina je celoročně přístupná, ze zachovalé věže je krásný výhled a kromě toho můžete nahlédnout i do části podzemních prostor. Vstupné je pro dospělé 10 a pro děti 5 korun, lze se tu i občerstvit.

Sestup vede po modré, až se ocitnete opět u Prunéřovského potoka. Cesta vás následně dovede k motorestu Ušák, odkud jezdí místní doprava směr Chomutov a Kadaň, anebo odtud můžete dojít až na vlakové nádraží. V tom případě urazíte celkem 14 kilometrů.

Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz