Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. listopadu 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 114 x přečteno

Nové Hamry a okolí

Nové Hamry je malebná vesnička ležící v Krušných horách na soutoku řeky Rolavy a Bílého potoka v nadmořské Krušné hory Nové Hamryvýšce 690 m n.m. Nedaleko Nových Hamrů je známé lázeňské město Karlovy Vary. Obec obklopují vysoké lesnaté vrchy, z nichž nejimpozantněji působí masiv Tisovského vrchu, nazývaného Pajndl (970 m n.m.)s rozhlednou . Zatímco jeho východní svahy pozvolna klesají do údolí říčky Rolavy, na východě prudké srázy strmě spadají do půvabné a pověstmi opředené doliny potoka Limnice. Okolní lesy skýtají mnoho propadlin a zašlých štol, zbytků po dolování cínu a železné rudy.

Severně od Nových Hamrů proti proudu Rolavy se rozkládá romantická, Rolavatéměř úplně opuštěná krajina s charakterem náhorní planiny, na níž se střídají husté smrkové lesy s malebnými horskými loukami. Hranici s Německem, která je vzdálená 6 km, lemuje řada rašelinišť a močálů, jenž jsou typické pro vrcholové oblasti Krušných hor. Rašelina dosahuje hloubky několika metrů. Hezký výlet si můžeme naplánovat, pokud se dáme z Nových Hamrů po cyklostezce 2006 , která nás dovede krásným údolím k bývalé osadě Jelení , Rolavě , či Přebuzi .

Dnes jsou nejvzácnější části zdejších rašelinišť přísně chráněny. Malé jeřábí jezero u hranic s Německem a u RolavyVelký močál na úpatí Rolavského vrchu jsou typickými příklady horských rašelinišť. Největší přírodní rezervací v okolí je Velké jeřábí jezero. Jeho celková rozloha činí 27 ha a částečně zasahuje i na německé území. Rozsáhlou oblast vyplňují rašeliniště, močály a jezírka, mezi nimiž „plují“ ostrůvky s porosty kleče a borovice blatky. Samotná rašeliniště jsou nepřístupná, do jejich blízkosti se lze dostat po turistických cestách nebo cyklostezkách.

Nové Hamry vděčí za svůj vznik – podobně jako řada jiných obcí v okolí – těžbě cínu a železné rudy. Obec založili horníci v 15. století. Své jméno dostala podle nového hamru postaveného pod Dvorským vrchem. Největší rozmach dolování na Nejdecku – kam patřily i Nové Hamry – spadá do éry panování loketských hrabat Šliků, kteří ovládali nejdecké panství bezmála 160 let. Citelnou ranou pro obec byla třicetiletá válka, po níž se místní obyvatelé z části přeorientovali na jiné zdroje obživy – dřevařství, drobná řemesla nebo chov hovězího dobytka a ovcí. Ve druhé polovině 19. století se v Nových Hamrech rozšířila domácí výroba jemných krajek (paličkování), plechových pocínovaných lžící a perleťových knoflíků. Byla také zřízena velkopila a šindelárna.

V roce 1881 byla postavena železnice z Chodova přes Novou Roli do Nejdku, roku 1899 byla napojena trať přímo z Karlových Varů přes Nejdek, Nové Hamry až do Potůčků a Johanngeorgenstadtu, což bylo velkým přínosem pro rozvoj celé oblasti.

Léta první světové války byla pro novohamerské dobou bídy a útrap. Ve dvacátých letech nastal obrat k lepšímu. Nové Hamry se staly vyhledávaným letoviskem a místem čilého cestovního ruchu. Rozšiřovaly se stávající průmyslové provozy a vznikala řada nových.

V letních měsících jsou Nové Hamry vyhledávány pro krásnou lesnatou krajinu v těsné blízkosti obce, čisté ovzduší, které dle posledních průzkumů patří k nejčistším z celého Krušnohoří. Obcí prochází cyklostezka, která se z jedné strany napojuje na Nejdek, Novou Roli a Karlovy Vary a ze strany druhé na obce Horní Blatnou , Potůčky, Pernink, Boží Dar a Loučnou.

V zimě jsou k dispozici sjezdové lyžařské svahy s vleky a dobré terény pro běžecké lyžování. Udržované běžecké stopy navazují na lyžařskou Krušnohorskou magistrálu, která se napojuje přes turistický přechod Korce – Hennenberg a Jelení – Wildenthal na německou část běžeckých stop.

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz