Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. května 2009 Charakteristika Krušných hor

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 192 x přečteno

Krušnohorská rašeliniště mají mezinárodní význam

V minulém příspěvku jste se mohli dozvědět jak vlastně rašeliniště vznikají.

 Krušné hory Novodomské rašeliniště
A zrovna Krušnohorská rašeliniště jsou vyhlášena mokřady mezinárodního významu.
Stala se 12. lokalitou v České republice, která byla zařazena do této kategorie. Jednotlivá území, jež tvoří Krušnohorská rašeliniště, mají celkovou rozlohu více než 112 kilometrů čtverečních. Jejich prohlášení mokřady mezinárodního významu má přispět k větší ochraně cenných přírodních biotopů.Součástí komplexu jsou podlokality Rolava, Boží Dar, Kovářská, Šebestiánská, Kalek, Fláje, Cínovec a Přední Cínovec. Mokřady patří do dvou ptačích oblastí, kterými jsou Novodomské rašeliniště – Kovářská a Východní Krušné hory.

Přiřadila se tak k dalším, jako jsou například Šumavská rašeliniště, Třeboňské či Lednické rybníky, Krkonošská řašeliniště nebo Podzemní Punkva. A po mokřadech Dolního Podyjí jsou největšími v celých Čechách.

Krušnohorská rašeliniště byla zapsána do seznamu významných mokřadů podle takzvané Ramsarské úmluvy z roku 1971. Tato dohoda má zajistit celosvětovou ochranu a rozumné využívání všech typů mokřadů. Jednotlivé lokality tvořící chráněné mokřady v Krušných horách jsou roztroušena od Hory Svaté Kateřiny v Ústeckém kraji po Stříbrnou v Karlovarském kraji. .

V případě Božího Daru se to týká cenných území mimo Božídarské rašeliniště, které je chráněnou rezervací. Jakýkoliv statut chráněné lokality ovšem chybí územím ve směru k Horní Blatné. V minulosti se alespoň podařilo vyhlásit jako přírodní park lokalitu Zlatý Kopec . Důležité ovšem je, aby takto chráněné oblasti byly přístupné nejen odborníkům, ale rovněž veřejnosti. S tím je nyní problém v případě božídarského rašeliniště, kde už je kvůli havarijnímu stavu dva roky nepřístupná naučná stezka, avšak v současnosti ledy hnuly.

Krušnohorská rašeliniště jsou unikátním komplexem rašelinišť vzniklých na suťových vývěrech podzemních vod. Do seznamu mezinárodního významu jsou zařazena pro svou unikátnost danou výskytem zranitelných, ohrožených nebo kriticky ohrožených rostlinných a živočišných druhů.

Vyhlášení Krušnohorských rašelinišť mokřady mezinárodního významu má v budoucnu ochránit nejen flóru a faunu, ale zejména jejich funkci velkého přírodního rezervoáru vody. Mělo by se tak předejít takovým případům, jako je necitlivé budování odvodňovacích systému a těžba rašeliny.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz