Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. září 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 873 x přečteno

Olověný vrch – Bleiberg


Přibližně čtyři kilometry severně od Kraslic se nad obcí Bublava vypíná Olověný vrch (Bleiberg). Na tomto částečně zalesněném kopci, nedaleko hranic s Německem, byla v roce 1933 postavena šestnáctimetrová dřevěná rozhledna s restaurací. Olověný vrch se dá do němčiny přeložit jako Bleiberg a tímto původním německým názvem je pojmenována i restaurace s rozhlednou.

Až na vrchol Bleibergu , kde je i parkoviště, se dá vyjet autem po úzké silničce vedoucí přímo z obce Bublava. Tato silnička je značena modrou turistickou značkou. Nejbližší želez. zastávka je odsud vzdálená asi 5 km a najdeme ji v Kraslicích.

Rozhledna s restaurací je převážně dřevěná, pouze některé spodní části jsou zděné. Na věž vede celkem 74 schodů. Rozhled z ní budete mít pouze severním směrem, protože stromy ji na ostatních stranách bohužel přerostly. Pěkný pohled je především dolů na obec Bublava a dále na množství lesů v německé části Krušných hor v čele s 943 metrů vysokým kopcem Kielberg s televizní věží a kopcem Aschberg s rozhlednou.Sestoupíme-li z rozhledny dolů, můžeme chvíli posedět v restauraci, kde je příjemné prostředí. Krásné lesnaté okolí s čistým vzduchem j přímo určené pro cykloturistiku, nedaleko vedou i některé cyklotrasy. V zimním období jsou tu dobré podmínky pro lyžování, na svazích směrem k Bublavě je i několik lyžařských vleků a sjezdovek.

Celá tato oblast pokrytá hlubokými lesy je tak trochu tajemná. Okolní lesy jsou opředeny četnými pověstmi o ukrytých pokladech. Tak například na nejvyšším vrcholu v okolí, Špičáku, má být ve skalách ukryt poklad, který získá pouze ten, kdo k těmto skalám najde klíč. Také na nedalekém kopci Hausberg je prý ukryt poklad, kterým bílá paní obdaruje pouze toho, kdo se narodil v neděli.

Pouze pár kilometrů severovýchodním směrem je v hlubokých lesích, v krásné krajině, ukryto několik přírodních rezervací – rašelinišť. Mezi ně patří např. Velké jeřábí jezero, které přechází až na území Německa, nebo Přebuzské vřesoviště a Velký močál. V těsné blízkosti přírodní rezervace Velký močál těžili němci za 2. sv. války cín a postavili tady také třídírnu a zajatecký tábor. Dnes jsou zde v lese ještě vidět zbytky hal a kostra třídírny. Přestože pohled na tuto rozpadlou stavbu působí ponuře a vyvolává v člověku tísnivý pocit, stojí za to tuto raritu vidět.

Zdroj:Tipy na výlet Po rozhlednách a starých hradech autor: Vladimír Pohorecký

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz