Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. listopadu 2005 Aquaparky, koupaliště

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 201 x přečteno

Kamencové jezero v Chomutově

Původně byl v místech dnešního jezera močál zvaný Mrtvý rybník, nasycený kameničnými roztoky. O tomto menším předchůdci kamencového jezera je zmínka již ve staré chomutovské pozemkové knize z roku 1466. V r. 1558 dostal chomutovský měšťan Lazar Grohmann privilegium na zřízení dolu a založení kamencové huti sv. Kryštofa. Jeho provoz přetrval i období 30.leté války a prakticky se udržel téměř do pol. 19. stol., tedy zhruba 300 let.

Kolem roku 1812 se propadly příkopy a voda důl zaplavila. Po roce 1818 se propadly i vytěžené prostory a na jejich místě vzniklo dnešní jezero. Má plochu 16,5ha, maximální hloubka je 3,3m, je dlouhé 676m a široké 240m.

Jeho voda má pH okolo 3,5 a kromě prvoků je bez živočichů. Obsahuje totiž dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo. Dnes je Kamencové jezero využíváno pro příměstskou rekreaci a sportovní účely. Na Kamencové jezero navazuje Eurosafari, Podkrušnohorský park , svého druhu největší zařízení v Čechách.

Kromě koupáníVodní lyže si na přilehlém Velkém rybníku můžete užít i vodních lyží. Naučí se tady jezdit na nich každý, protože místo rychlého motorového člunu tahá zájemce zařízení velmi podobné lyžařskému vleku. V posledních pár letech se na výsluní popularity dostal wakeboarding, což je obdoba snowboardingu na vodě. na první pohled se jedná o prkno podobné snowboardovému opatřenému vázáním na vodní lyži tažené za motorovým člunem. Místo dvou lyží jedete na jednom prkně.

Kompletní informace se dočtete ZDE.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz