Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. dubna 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 368 x přečteno

Klínovec mají převýšit větrné elektrárny

Popisované místo naleznete na  


V blízkosti nejvyššího vrcholu Krušných hor Klínovce se chystá kontroverzní výstavba větrného parku s pěti 120 metrů vysokými elektrárnami. větrníky v Nové Vsi v Horách Krušné hory

Po sporech o „větrníky“ v nedalekém Božím Daru a Abertamech, kde lidé výstavbu odmítli, jde o další projekt v Krušných horách, která vyvolá bouřlivé reakce. A to nejenom na české, ale i na německé straně hranice.

Elektrárny, které mají být součástí větrného parku Klínovec společnosti Anew, mají totiž i s lopatkami dosáhnout výšky sto dvacet metrů, a pokud se postaví, stanou se novou dominantou krajiny a převýší i rozhlednu na vrcholu hory.Elektrárna na dobu určitou
Připravovaný větrný park se už začal posuzovat kvůli vlivu na životní prostředí, do dneška se k němu mohou vyjádřit lidé i obce v regionu.

Firma Anew počítá s výstavbou větrného parku, nové trafostanice a příjezdové komunikace dlouhé asi jeden kilometr. Větrné elektrárny mají být na Klínovci dočasně, mají fungovat dvacet let.

Klínovec vysoký 1244 metrů si firma vybrala proto, že to jedno z míst, kde je v Krušných horách nejvyšší průměrná rychlost větru. Výši investice firma zatím nesdělila, náklady na výstavbu jednoho stožáru se ale pohybují v řádu desítek až stovek milionů korun.

„V lokalitě lze očekávat průměrnou roční rychlost větru 9,11 m/s ve výšce osmdesáti metrů. Větrný potenciál patří do nejvyšší kategorie hodnocení z hlediska území Krušných hor,“ uvedla firma v žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Boží Dar bude zase proti

S výstavbou větrného parku souhlasí město Jáchymov, které firmě pronajme pozemky a bude dostávat nájemné, jež by mělo být až čtyři miliony korun ročně. „Město s výstavbou elektráren souhlasí,“ uvedl ve stanovisku města jeho starosta Michael Kuneš.

Souhlas se ale nedá čekat od obce Boží Dar, vzdálené asi dva kilometry od Klínovce. Tam už jednou lidé v referendu výstavbu větrných elektráren odmítli.

Nesouhlas se dá čekat také z německé strany hranice, kde tamní obce protestovaly už proti výstavbě elektráren v obci Boží Dar, ty přitom byly nižší než ty plánované na Klínovci.

Podle odborného posudku, který je součástí posouzení vlivu na životní prostředí, je celý záměr z pohledu krajinného rázu sice akceptovatelný, měly by se ale postavit čtyři místo pěti stožárů.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz