Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. března 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: , , , | Komentáře: zatím žádný | 1 753 x přečteno

Po proudu Ohře (9)

U Dubiny pod Šemnickou skálou
řeka opouští Ohře Slavskovský les a vplouvá do oblasti Doupovských hor . Klikatí se mezi strmými svahy pohoří sopečného původu. Z mnohých výhledů je asi nejznámější pohled na Ohře u Korunní z vrchu čedičové skály u Boče . Divokost Ohře pak končí u Pernštejna .

Nápadným krajinným prvkem je starý lom nad pravým břehem Ohře ve Stráži , odkud je hezký výhled nejen na samotné Ohře , ale i na kuželovitý vrch Nebeská skála, kde najdeme i zříceninu hradu Himlštejn . Snad nejznámějším skalním útvarem celé této oblasti jsou tajemné Skalky skřítků .

Okolí Stráže nad Ohří je vyhlášeno přírodním parkem.

V okolí Stráže nad Ohří jsou ve svazích čedičových kopců zachovány přirozené květnaté bučiny. To už se Ohře přibližuje ke Klášterci nad Ohří. Z Jakubovy skály na úbočí Mravenčáku se nám otevírá do údolí Ohře pod Šumburkem. Z nedalekých Rrašovických skal se nabízí pohled na hlavní krušnohorský hřeben mezi Klínovcem a Měděncem.

Obce i osady podél Ohře, včetně svahů okolních hor nabízí bizarní kmeny staletých stromů. Velké lípy najdeme ve Velichově u kostela, ve Vojkovicích nedaleko mostu, v Krásném Lese nad levým břehem Ohře, či ve strži nedaleko Kotviny. V Damicích roste nejkrásnější a největší kaštanovník v celém Poohří.

V Poohří taktéž vznikaly rozsáhlé hrady na strategických místech. Podél toku vyrostla tak např. Andělská Hora, Horní Hrad(Haunštejn) , Himlštejn , Pernštejn , Šumburk, či Egerberk . Od 16. století tato panská sídla pomalu ztrácel svůj význam, byla postupně opuštěna a z většiny je dnes malebná zřícenina.

Čerpáno z publikace Michálek J. & Uhlík P. (2006): Ohře řeka pozoruhodná. – Krajské muzeum Sokolov a Landschaftspflegeverband OV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz