Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. dubna 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 781 x přečteno

Městečka postupně mění svou tvář

Krušné hory – turisté a investoři pomalu objevují Krušné hory. Má to však i svá

nepříjemná rizika. Stále větší příliv turistů mířících na hory postupně mění život v horských střediscích.

A to i bez ohledu na plán velké českoněmecké krušnohorské oblasti, která může
do hor přilákat další tisíce návštěvníků, v zimě na sjezdovky a v létě třeba na stále populárnější chození s holemi. Největší zájem nově příchozích v historii už nyní zažívá Loučná pod Klínovcem, která už za pár let pamětníkům nabídne úplně jiný obrázek, než na který byli zvyklí. „Investoři mají velký zájem, v současné době je vydáno stavební povolení na několik penzionů a hotelů. Územní plán počítá s tím, že v budoucnu může u Loučné vyrůst až několik stovek chat, penzionů či domů s apartmány,“ předpokládá velké změny starosta Rostislav Velek. „Je to ale běh na dlouhou vzdálenost s mnoha překážkami. Už teď máme problém s inženýrskými sítěmi, dostatkem vody a zabezpečením potřebných dodávek elektřiny,“ podotýká Velek.

V Jáchymově sice záměr nabídnout domy s apartmány před několika lety ztroskotal, ovšem díky novým lanovkám by se mohla situace zcela změnit. „Pro Jáchymov by to byla možnost záchrany. Lidé by mohli přijíždět do malých hotýlků, ze kterých to není do osm kilometrů vzdáleného Božího Daru daleko. Taková vzdálenost se dojíždí i v Alpách,“ říká Miroslav Schimmer, šéf společnosti Klínovec -Fuchsloch. Jak dodává, právě z Jáchymova bude možné dostat se díky nové delší sedačkové lanovce na Klínovec bez dalšího dojíždění a odtud se vypravit dále.

Nechceme být druhý Špindl Úplně opačně vidí rostoucí zájem investorů zastupitelé na Božím Daru, který má svůj silniční obchvat a kde chtějí uchovat dosavadní ráz obce. „Nechceme skončit jako Špindlerův Mlýn. Děláme všechno pro to, abychom nekontrolovatelnému rozvoji do budoucna zabránili,“ upozorňuje starosta Božího Daru Jan Horník. Pozemky u Božího Daru už dnes blokuje před zájmy stavebníků územní plán, zčásti pak přírodní podmínky. Z jedné strany jsou stavebníci omezeni biokoridorem s Národní přírodní rezervací Božídarské rašeliniště. Na východ od areálu Novako přibude další lyžařský miniareál a mezi nimi později ještě jeden. Vpravo od obchvatu městečka bude golfové hřiště. „Naším cílem je mít v obci 300 domků, na Božím Daru by mělo být maximálně 2500 lůžek. Na to je i stavěná čistírna odpadních vod,“ podotkl Jan Horník.

Návštěvníkům se ale v nejvýše položeném městečku ve střední Evropě vůbec nebrání. Jakmile opustí budovu někdejší celnice u Božího Daru cizinečtí policisté, kteří nyní hledají náhradní prostory, chtějí tu Loučná, Jáchymov, Oberwiesenthal, Breitenbrunn a Boží Dar otevřít regionální infocentrum i s malou ubytovnou a zázemím na úklid sněhu.

***

V budoucnu může u Loučné vyrůst až několik stovek chat, penzionů či domů s apartmány. Rostislav Velek, starosta Loučné.

Naším cílem je mít v obci 300 domků, na Božím Daru by mělo být maximálně 2500 lůžek. Jan Horník, starosta Božího Daru

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

Autor: JOSEF ŠORFA

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz