Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. prosince 2008 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 10 069 x přečteno

Úzkokolejka Cranzahl – Oberwiesenthal

železnice Cranzahl - OberwiesenthalPo úzkokolejce se do nejvýše položeného německého města dostanete železnicí: Fichtelbergbahn (Fichtelbergskou dráhou) v horním Krušnohoří. Od 1. července 1897 jezdí mezi Cranzahlem a lázněmi Kurort Oberwiesenthal, v létě i v zimě, každý den po trati dlouhé zhruba 17 kilometrů.

Z Cranzahlu vede trať přes údolí Sehmatal až do zastávky Unterneudorf. Potom nahoru do kopců, Fichtelbergbahn supí kolem zajímavých krušnohorských domů až do nádraží Neudorf. Na následující stanici, v zastávce Vierenstraße, začíná uzavřená lesní oblast masivu Fichtelbergu.

Husté smrkové lesy lemují koleje a dávají cestujícím možnost zhluboka se nadechnout. Turisté si odsud mohou udělat výstup na Fichtelberg (1 214 m) s převýšením 500 m.

Také parní lokomotiva má nyní před sebou nejtěžší kus cesty. Jen s plnou parou zvládá strmý výstup do Kretscham-Rothensehma. Zde je další výchozí bod pro dlouhé pěší túry na čerstvém lesním vzduchu. Za nádražím Niederschlag se Fichtelbergbahn setkává se spolkovou silnicí č. 95.

Podél potoka Pöhlbach, který tvoří hranici s Českou republikou, supí přes Hammerunterwiesenthal a Unterwiesenthal do konečné stanice Kurort Oberwiesenthal. A když naše „letitá dáma“ těsně před nádražím v Oberwiesenthalu funí přes mohutný, 110 m dlouhý a 23 m vysoký viadukt Hüttenbach, stává se jízda železnicí zážitkem, o kterém se normálně čte jen v knihách.

Návštěvu Fichtelbergbahn můžete spojit se zajímavými výlety v tomto regionu. Můžete si udělat výlet na Fichtelberg nebo využít různých nabídek pro volný čas v lázních Oberwiesenthal.

Můžete se dozvědět více o polévkovém regionu v Muzeu polévek (Suppenmuseum) v Neudorfu nebo můžete nahlížet přes rameno výrobcům františků ve firmě Huss v
Neudorfu.

Navštivte hornické město Annaberg-Buchholz s jeho pamětihodnostmi. Další informace k tématu saských úzkorozchodných železnic získáte v Muzeu úzkorozchodné železnice (Schmalspurbahnmuseum) v Rittersgrünu.

Parametry:

Lokomotivy

5 provozuschopných parních lokomotiv řady VII K. Tyto parní
lokomotivy jsou na rozchodu 750 mm nejsilnější svého druhu.
Rok výroby: 1952 – 1956
Výrobce: Lokomotivbau „Karl-Marx“ Babelsberg
Výkon: 600 HP (koňských sil)
Nejvyšší rychlost: 30 km/h
Nejvyšší zatížení: 135 t na trati z Cranzahlu do
Kurort Oberwiesenthal
Lokomotivy jsou vytápěny
výhradně černým uhlím.

Trať:

Délka: 17,35 km
Výškový rozdíl: 238 m
Rozchod: 750 mm
Stanice a zastávky: 9
Mosty: 6, z toho jeden ocelový mřížový viadukt
(110 m dlouhý, 23 m vysoký)

SDG Sächsische Dampfeisenbahngesellschaft mbH
Fichtelbergbahn . Bahnhofstraße 7 . 09484 Kurort Oberwiesenthal
telefon +49 (0) 37348 151-0
fax +49 (0) 37348 151-29
fi chtelbergbahn@sdg-bahn.de
www.fichtelbergbahn.de
Tým Fichtelbergbahn se těší na Vaši návštěvu!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz