Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. prosince 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 356 x přečteno

Flájský plavební kanál

Pod názvem Nový plavební kanál (tento název seflájský plavební kanál dodnes používá na německém území) vzniklo toto pozoruhodné technické dílo r.1535 (dle jiných údajů v letech 1624-29) na odplavování dřeva z pralesa, rostoucích ve Flájské kotlině. Kanál začínal u malé lovecké chatky za obcí Fláje (původně tady sídlil dozorce stavebního kanálu), využíval vodu z Flájského potoka, přes Český Jiřetín pokračoval do saské obce Clausnitz a ústil do Freibergské Muldy ( Moldavy ). Nedaleko Freibergu se pak dříví spalovalo na dřevěné uhlí.

Při budování kanálu bylo nutno zdolat výškový rozdíl 150m. kanál měřil 18,2 km, hluboký byl 120cm, široká nahoře 280 a dole 180cm, plavební míra činila 127cm. Větší část roku kanálem voda netekla, palvilo se jen za dostatečného stavu vody a plavení trvalo 8 -14 dní.

Poslední plavba se uskutečnila r.1872, o deset let později byl a jeho voda využita k pohánění strojů na výrobu lepenky. V posledních letech se pracuje na obnově díla jako prvořadé turistické atrakce. Cesta podél plavebního kanálu místy pro cyklisty nesjízdná!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz