Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. srpna 2015 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: 1 | 877 x přečteno

Bublavsko s Vogtlandem

Nevím proč se tak ke mně zachovaly při několikadenním cyklovýletu Bublavskem a Vogtlandem. Vždyť se snažím pít pivo v horách abych podpořil místní podnikatele, taktéž zde vyhledávám ubytování /nepodporujte třeba ubytování na Bublavě u Ráčků , kde za „málo peněz spousta muziky“/. Papírky neodhazuji, vše si z hor přivezu, dokonce jsem otřel jednu informační tabuli pokrytou mechy a lišejníky. A stejně, jako by mne nechtěly vpustit do svého nitra.

Ale já se do těchto končin stejně vrátím. Důvodem je nejen kouzelné místo, které nabízí v symbióze Bublavsko s Vogtlandem, ale i to, že mi byla tato část hor malinko zapovězena téměř podzimním počasím v prvních letních dnech. Vytvoří-li se tlaková níže nad Dánskem valí se z Atlantiku jeden dešťový mrak za druhým. A s tímto si ani Krušné hory neporadí.

Při svém „bádání a poznávání“ Krušných hor pomalinku zapadají kamínky do krušnohorské mozaiky, která mi zdůvodňuje proč ty hory navštěvovat: tu přibude cyklostezka mezi Abertamy a Perninkem, tu zjistíme, že jsou díky revitalizacím zavodněná dříve suchá rašeliniště Přírodní rezervace „Malé jeřábí jezero / Kleiner Kranichsee“ , nově upravené cyklostezky v lesích, přibyly i v německé části těchto hor info tabule s českými popisky. Tu nová rozhledna a fakt pěkná. Je toho spousta.

Co se podařilo?
Vyšlapat si na novou a velice podařenou rozhlednu Cibulka , či schovat se před deštěm v nedaleké kapli Nejsvětější Trojice na Šibeničním vrchu. Cestou potkáme přírodní památku Studenec . Navštívit jedinečnou topasovou skálu nedaleko Klingenthalu, či památkově chráněný vodní kanál Flossgraben v temných smrkových porostech nad přehradou Muldenberg.

Připomenout zašlou slávu dříve slavného skokanského areálu Aschbergschanze, na kterém skákal i legendární finský skokan a „zlobivé dítě“ Matti Nykänen. V areálu zůstaly v provozu jen skokanské můstky pro mládež.

Tento areál nahradila roku 2006 moderní Vogtland Arena, kterou můžeme pojmout v letních měsících i jako vyhlídkovou věž pro turisty.

Pěší tůru si můžeme dát v okolí Kraslic na zříceninu hradu Hausberg po vyhlídkové turistické stezce na Zámeckém vrchu.

Podařilo se objevit skvělou cestu vedoucí po vrstevnici z Bublavy na Rolavu vhodnou i pro kola. Tím nemusíme sjíždět a pak stoupat Rájeckým údolím a vychutnat si z Bublavy bez námahy  duši a srdce Krušných hor .

A co se nevydařilo?
V plánu byla koupě jízdenky Ergonet, která za cenu pouhých 150 Kč umožňuje cestovat celý den po německém pohraničí včetně karlovarského kraje viz mapka bez omezení přestupů či najetých kilometrů i s kolem v ceně jízdenky. A právě ve Vogtlandu je těchto tratí několik, navíc se skvělou časovou návazností. A navíc na malém prostoru v německé části pak můžeme navštívit spoustu zajímavostí. Tak snad již brzy..

A o tom to je. Vstát si kdy chci, počkat si na sluníčko jak dlouho chci, ujet kilometrů co vydržím, vypít piv kolik hektolitrů chci.

Hlavně Krušné hory, pro příště žádná tlaková níže nad Dánskem.

Schneckenstein

Cibulka

Aschbergschanze

přechod

Kaple Nejsvětější Trojice na Šibeničním vrchu

rašeliniště

Kraslický hrad – Zámecký vrch

012_9858

Pohled na Stříbrnou

přehrada Carlsfeld

Olověný vrch

Stříbrná

Stříbrná

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz