Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. ledna 2009 Hraniční přechody

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 2 105 x přečteno

Cínovec – Zinnwald-Georgenfeld

Altenberg přírodní koupalištěNa Cínovec bezprostředně navazuje Zinnwald-Georgenfeld .

Původně dvě saské vesnice se sloučily v jednu. Těžil se tu cín a žilo zde i spoustu českých exulantů. Doly tu byly v provozu až do roku 1925. Po cínu se zde těžil wolfram. Vzpomínkou na toto vše je veřejnosti přístupný cínový důl s muzeální expozicí.

Severovýchodně od obce se zachovaly dvě štoly sloužící pro odvádění vody a větrání.

Dva kilometry od Zinnwaldu se tyčí zalesněný vrchol Kohlhaukuppe se železnou rozhlednou a sezónním bufetem , severně od kopce leží Geising, významné středisko zimních sportů. Pozůstatkem dolování v okolí Geisingu je štola Zwtterstock tiefer Ersbstollen ,sloužící k odvádění odpadní vody. Nad městem leží nepřehlédnutelný čedičový vrch Geisengberg s rozhlednou a výletní restaurací .

Při jz. úpatí hory leží Altenberg , krušnohorské zimní středisko , se vším co patří k zimě: lyžařským vlekem, skokanské můstky, bobovou dráhou, běžeckými trasami. Při západním okraji města leží dva rybníky, Velký a Malý Šibeniční rybník, sloužíly jako retenční nádrže pro potřeby horníků. Dnes je Malý Šibeniční rybník oblíbeným koupalištěm.

A proč šibeniční? Název je odvozen od „houpaví šibenice“, která stála na břehu. Odsouzenci k trestu smrti byli zavěšeni za nohy a topeni v rybníku.

Ve městě je veřejnosti otevřen důl Neubeschert-Glück-Stollen, dnes muzeálně upraven a můžete i sfárat do hlubin šachty.

Jihozápadně od Altenbergu je je nejvyšší vrchol východních Krušných hor na saském území – Kahleberg (905m) s vyhlídkový bod s chatou a přírodní rezervace.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz