Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. ledna 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 396 x přečteno

Hradiště u Černovic v okrese Chomutov

Vlastně jen nějakých 7km Hradištěod centra Chomutova , nad obcí Černovice leží Hradiště (594m),dříve zvaném Burgerg. Jak napovídá název a dokládají i zbytky opevnění, na vrcholové plošině o rozměrech 360*190m bývalo pravěké hradiště o rozměrech asi 6ha, obklopené kamenným valem. Ten je nejmohutnější a nejlépe patrný na východní a severní straně, kde stávaly i brány. Od jihu a západu chránily plošinu strmé skály. Jak prokázal výzkum z r.1976, byl vrchol kopce osídlen patrně již v mladší době kamenné(neolitu).

Hradiště pak využívali lidé i v pozdní době halštatské(8.-6.stol.př.n.l.). Jámy na ploše hradiště jsou pozůstatkem středověké i novodobé těžby křemence. Poblíž severovýchodního okraje opevněné plochy je tzv. hradní studna -přirozená, kdysi zřejmě člověkem upravená nádrž ve skále hluboká 2m. Část vrcholové plošiny o rozloze 4,77ha je chráněná jako přírodní památka.

Pokud bychom opravdu mysleli vážně toto místo navštívit, tak ZDE se dočtete podrobný výlet na Hradiště.

Vypráví se, že na jaře (před velikonočními svátky ) a na podzim tančí za mlhavých nocí kolem Hradiště modravé plamínky. Lidé věřili, že právě v těchto místech jsou v podzemí ukryty poklady. Říkalo se, že poklady jsou i
pod samotným vrcholem a mnoho lidí se jej pokoušelo hledat. Že pověst mohla mít částečně pravdivý základ dokládá i několik nálezů, objevených v jeho okolí. Jeden z nich obsahoval množství keltských mincí, mimo jiné s postavou nebo hlavou na líci a obrazem kance na rubu. Jiný nález hovoří o třech tzv. potinových, další o nemznámém počtu zlatých keltských mincí.

Nálezy jsou podchyceny bohužel jen na základě stručné zprávy, nebyly řádně popsány a většina objevených mincí je poztrácena.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz