Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. června 2009 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 702 x přečteno

Doupovská dráha


doupovska_draha

Další železnicí, kterou nalezneme v Podkrušnohoří je kromě
Švestkové dráhy
také Doupovská dráha.

Již téměř 120 let se píše její historie. Začala jako nákladní, byla určena pro přepravu nákladu z Kaštic do cukrovaru v Krásném Dvoře. Poté byla v roce 1884 trať prodloužena jako regulérní místní trať do Radonic, odkud se dále vlaky rozjely téměř až po 20 letech (1902) do Doupova. O rok později byl Vilémov spojen s Kadaní a Prunéřovem. Po roce 1950 byl postupně ukončen provoz z Kadaňského Rohozce do Doupova vzhledem ke vzniku VVP Hradiště (Doupov) a 2.10.1978 byla uskutečněna rozsáhlá přeložka trati mezi městem Kadaní a hlavní tratí, která se z důvodu těžby přesunula k elektrárně
Prunéřov.

Přes peripetie, které od roku 2005 prožívá díky státní správě se má čile k světu.

Projíždí líbeznou krajinou s velmi řídkým osídlením. Tato oblast je dnes veřejnosti téměř neznámá, přitom se může pyšnit mnoha architektonickými a technickými zajímavostmi. Kvalita životního prostředí zde přímo kontrastuje s nedalekou pánevní oblastí. Poddoupovsko má nejlepší předpoklady k tomu, aby sloužilo jako útočiště a místo odpočinku od civilizace. Velké množství historických či technických památek přímo vybízí k turistickému využití a málo dotčená příroda s téměř nedotčenými silničkami je zase ideální pro cykloturistiku.

Asi nejznámější turistickou oblastí je Nechranická přehrada , avšak nejvýznamnějším turistickým bodem v oblasti je zámek Krásný Dvůr , který je zatím jediným zámkem v této oblasti běžně přístupným veřejnosti. K zámeckému areálu přísluší rozsáhlý
anglický park s mnoha zajímavými stavbami.

Další, zde zatím téměř neznámým pojmem je rekreační cyklistika. Jako východisko pro cykloturisty je nejvhodnější zastávka Pětipsy, kde počítáme s postupným vybudováním turistického zázemí přímo na nádraží.Tento bod se nachází za hranicí frekventovaných silnic nevhodných pro cyklistiku a širokou mírně zvlněnou oblastí s komunikacemi třetí třídy, pro cyklistiku ideálních.

Na své objevení čeká také Mašťov, který je významným centrem oblasti. Jedná se o malebné historické městečko s nádhernou architekturou a mnoha památkami přímo ve středu města a zámkem tyčícím se nad městem. Těsně na hranici s vojenským újezdem se na kopci tyčí další významné turistické lákadlo tohoto regionu – zámek Valeč. Zámek je toho času v rekonstrukci a přístupné veřejnosti jsou pouze jeho zahrady. Po dokončení rekonstrukce se po právu stane vedle Krásného Dvora perlou regionu.

Léto 2009

Také v roce 2009 bude již tradičně zajištěná sezonní rekreační doprava na Doupovské dráze.

I přes značnou vstřícnost Krajského centra ČD v Ústí nad Labem však byly finanční požadavky na zajištění dopravy dopravcem České dráhy, a.s. neúnosné. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli se vydat „svojí cestou“ a zajistit dopravu jiným způsobem. Dlouhá a složitá jednání byla nakonec odměněna úspěchem a tak vám můžeme s radostí oznámit, že rozsah letní dopravy bude nejen zachován, ale dokonce navýšen.

Do Krásného Dvora nyní budou zajíždět 4 páry vlaků. Dalším, jistě příjemným překvapením bude, snížení cen jízdenek pro všechny cestující. Nebude ani nutno si pořizovat jakoukoli zákaznickou kartu. Nová podoba organizace dopravy však sebou přináší také jednu podstatnou věc, a tou je změna jízdního řádu, oproti tomu, který je doposud uveden v platných jízdních řádech. Časové polohy odjezdů vlaků jsou poměrně dosti odlišné od původních časů, proto sledujte prosím nové jízdní řády, které vejdou v platnost v červnu tohoto roku. Většina cestujících jistě uvítá zlepšení přestupů na vlaky od Chomutova, ve směru na Plzeň sice bohužel dojde k nezbytnému přestupu v Podbořanech, avšak přípoje budou na rychlíky, čímž dojde k faktickému zkrácení jízdních dob. Ve všech vlacích Doupovské dráhy bude zajištěno občerstvení a další servis pro cestující.

Zcela určitě vyjedou zvlášní vlaky, o kterých se dozvíte z kalendáře na této straně. A nezapomeňte, vlaky si můžete také objednat sami. Bude-li Vás více, rozhodně to nemusí být finančně nezajímavé.

Chcete jet vlakem na nějaký skupinový, třeba školní výlet? Nevadí, stačí nás kontaktovat nejpozději týden před Vaši plánovanou akcí a my zařídíme, aby vlak jel přesně v den, který budete požadovat.

Platný jízdní řád
Využito zdroje Doupovská dráha

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz