Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. listopadu 2013 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 244 x přečteno

Návštěva vojenského prostoru Hradiště

Tento rok jsem již podruhé navštívil vojenský výcvikový prostor Doupov v rámci akce Krušnohorského fotoklubu. Do VP lze jen velmi těžko získat tzv. „vstupku“ jen pro focení či bloumání krajinou.

Doupovské hory na mne působí až depresivním dojmem.

Většina VP jsou stepní plochy s keři různých druhů, převážně zde roste šípek. Lesy jsou zde zastoupeny minimálně a spíše jsou listnaté s modříny. Lze zde pozorovat spoustu zvěře – srnky, divoká prasata a v neposlední řadě především dravé ptáky. Celou plochu VP udržují Vojenské lesy a statky a myslím si, že si vedou oproti Lesům ČR velmi dobře. Samozřejmě jsou zde místa, která nesou stopy bojové činnosti a vypadá to tam jako po válce.

Do VP jsme vjeli u Sedlece či Mašťova a zamířili jsme na výrazný kopec – Jánský vrch (715 m n.m.). Z tohoto bodu je rozhled na západ, sever a východ. Stojí zde hlídková věž, která je nepřístupná.

Poté jsme se vrátili stejnou cestou mimo VP a zastavili jsme se v Sedleci u rybníka. Dále jsme pokračovali přes Kadaňský Rohozec do VP do prostoru Žďár, kde je největší střelnice VP s řídící věží. Provádí se zde výcvik bojových vozidel všeho druhu a pěšáků. Od řídící věže lze celou tuto plochu vidět i místy dopadu střel. Na „bitevním poli“ jsou cvičné terče ze starých nákladních vozidel a i bojových vozidel. Praga na fotografii slouží jako terč pro výcvik pěchoty s ručními střelnými zbraněmi včetně RPG.

Další zastávkou byla Žebletínská kyselka. Díky geologické stavbě Doupovských hor není zde o minerální vody nouze. Stačí jmenovat nejznámější minerálku Mattoni a Korunní, které se stáčejí již mimo VP. Žebletínská kyselka má chuť jako Evženie v Klášterci nad Ohří.

Pokračovali jsme směrem na západ na Kamenný vrch (716 m n.m.), odkud je krásně vidět průlomové údolí řeky Ohře a město Ostrov. Zde jsme museli jít cca 3km pěšky, neboť cesta byla rozrytá z nedávného výcviku od bojových vozidel. Cestou jsme narazili na cvičnou tankovou minu.

Tímto končíme a vracíme se do Klášterce přes obec Lestkov.

Minulý výlet jest Průjezd centrální částí Doupovských hor

Příští výlet do VP bude snad na jaře. To navštívíme nejvyšší vrch Hradiště, zajímavé skalní výchozy v Javorné a další místa v jižní části Doupovských hor.

Stáhnout soubor Hradiště  GPX

Prožil, vyfotil a zpracoval   Galdra Honza Kučera  www.profifotoart.cz 


Hradiště

Hradiště

Hradiště

Hradiště

Hradiště

Hradiště

Hradiště

Hradiště

Hradiště

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz