Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. června 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 754 x přečteno

Triangulační věž na Liščím vrchu

Liščí vrch

Liščí vrch je severním výběžkem mohutného kopce zvaného Medvědí skála , který patří k největším v této oblasti Krušných hor. tyčí se asi 8km na západ od Litvínova přímo nad obcí Mikulovice. Koncem 70. let byly zdejší lesy značně poškozeny emisemi. Tehdy bylo temeno Liščího vrchu již z části holé, z původního lesa tady zbyly většinou jen suché pahýly. Bylo to roku 1978.

V té době na nejvyšším bodě tohoto kopce stála zchátralá dvoupatrová dřevěná triangulační věž. Věži už chyběla špička a také poschodí měla značně poškozená. Po dvou žebřících se však dalo ještě velmi opatrně vylézt, odkud byl výhled na krušnohorské hřebeny i do nedalekého německa a částečně také do podkrušnohorské pánve. V současnosti je krásný rozhled z vrcholového skaliska blízké Medvědí skály . Pěkný rozhled je i z rozhledny na mohem nižším Růžovém vrchu, který se vypíná jen kousek odtud nad obcí Hora Svaté Kateřiny.

S použitím knihy “ Po stopách triangulačních věží a další turistické zajímavosti Čech a Moravy “ autor: Vladimír Pohorecký

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz