Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

02. července 2009 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 895 x přečteno

Povodí Ohře opraví unikátní Dlouhou stoku

Povodí Ohře začne s druhou etapou revitalizace Dlouhé stoky , unikátní technické památky, která za středověku přiváděla vodu do slavkovského údolí. „Bude stát 5,2 milionu korun. Na úpravy vodního kanálu využije Povodí Ohře dotace z Operačního programu životního prostředí,“ informoval mluvčí podniku Jan Svejkovský.

„Projekt druhé etapy zahrnuje úpravu průtočného profilu, vyčištění od náplavů a obnovu původních různých typů opevnění v celém úseku druhé etapy, v celkové v délce téměř 2,8 kilometru,“ popsal Svejkovský.

Vlastní koryto bude také přemostěno dřevěným mostkem a podél toku dojde na probírku břehových porostů a jejich odstranění z průtočného profilu. Aby se zpevnilo dno koryta, Povodí Ohře do něj osadí dřevěné prahy a upraví tok pro snadnější migraci ryb a vodních živočichů.

Dlouhá Stoka byla vystavěna v letech 1531 až 1536. Uměle vybudovaný kanál o délce téměř 25 kilometrů přiváděl vodu z Kladského rybníka do Horního Slavkova pro úpravárenské a hutní práce při výrobě cínu. Zároveň byl tento kanál využíván k plavení dřeva a pohonu více než padesáti rudních mlýnů v okolí.

V současné době je vodní dílo historickou památkou. Povodí Ohře, které je jeho správcem, začalo s revitalizací už v roce 2004 první etapou v prostoru od Kladského rybníka po první rozdělovací objekt nad obcí Prameny.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

Dlouhá stoka

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz