Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

07. září 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 388 x přečteno

Rozhledna na Blatenském vrchu


Blatenský vrch (1043 m) leží v Krušných horách asi 2 kilometry severovýchodně od Horní Blatné.

Pojedeme-li z městečka Boží Dar v Krušných horách typicky krušnohorskou krajinou kolem Božídarských rašelinišť směrem na západ, přes vodní nádrž Myslivny a nově otevřenou Ryžovnu, což je restaurace, penzion a výrobna sýrů v jednom, narazíme asi po deseti kilometrech na odbočku vpravo, vedoucí na Blatenský vrch. Úzká, necelý kilometr dlouhá asfaltová silnička nás zavede až k rozhledně, kde se dá i zaparkovat.

Od roku 1913 na Blatenském vrchu stojí 21 metrů vysoká rozhledna, vystavěná z kamene a obložená dřevem. O její vznik se zasloužil Spolek pro zimní sporty z Horní Blatné, který měl tehdy velké plány, jak přeměnit okolí na centrum turistiky a zimního sportu.

Výstavba hotelu s vyhlídkovou věží podle projektu známého chebského architekta Karla Matusche probíhala od léta 1912 a stála 30 tisíc korun.

Hotel nabízel prostorný taneční sál, terasu na opalování a návštěvníci měli k dispozici dokonce podzemní garáže pro pět automobilů. Panoval zde čilý společenský život, pravidelné víkendové taneční zábavy lákaly množství návštěvníků, kteří si nenechali ujít ani zajímavý výhled z rozhledny. Objekt sloužil veřejnosti až do 40. let minulého století, kdy zde československá armáda vybudovala vzdušnou hlídku.V poválečném období připadl objekt vojákům, kteří o něj „pečovali“ takovým způsobem, že hotel musel být v 50. letech zbourán. Zůstala jen samotná rozhledna. O tu se od roku 1983 starali členové Českého svazu ochránců přírody z Karlových Varů, kteří mají svoji základnu v chatě naproti rozhledně a mají zároveň klíč od rozhledny.

Za výstup po 85 schodech budete odměněni výhledem na téměř všechny dominanty Krušných hor. Východně spatříme jejich nejvyšší vrchol Klínovec s rozhlednou (v současné době nepřístupnou) a televizním vysílačem, Božídarský Špičák nejvyšší vrch čedičového původu u nás) a německý Fichtelberg. Jižním směrem můžeme vidět Plešivec a Tisovský vrch s rozhlednami, západně vrchy nad Kraslicemi v čele se Špičákem a severně německé městečko Johanngeorgenstadt, nad ním pak vrch Auersberg s rozhlednou a radarem.

Asi 300 metrů od rozhledny leží chráněná přírodní památka Vlčí jámy. Místní ložiska cínové rudy byla v minulosti vytěžena až téměř k povrchu země a zborcením poměrně slabého stropu tak vznikly dvě propadliny hluboké 15 a 25 metrů. Ještě v nedávné době se zde vyskytoval zajímavý přírodní úkaz: na dně obou propadlin se držel sníh po celý rok led a sníh. Krajinou kolem Blatenského vrchu vede celá řada cyklotras, jednou z nich se můžeme dostat dokonce přímo na jeho vrchol.

O Blatenském vrchu a jeho okolí se vyprávějí různé strašidelné pověsti. Občas se tu například má zjevovat přízrak podivného muže, který si zvětšoval vlastní majetek tím, že tajně přemisťoval mezníky oddělující sousední pozemky. Na nedalekém kopci zvaném Na strašidlech, vysokém 913 metrů, je prý ukryt poklad zlatých a stříbrných mincí. Každý rok na velikonoce se vrch otevírá a v té době je zde možno nalézt klíč k pokladu. Ten je však střežen Divokou honbou strašidelných přízraků, podle nich vznikl i název kopce.

Počínaje rokem 2005 je Blatenský vrch vždy v květnu místem srazu majitelů velorexů.. V současné době je u rozhledny otevřen bufet, který funguje v letních i zimních měsících.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz